Conform studiilor, curentul marin al Atlanticului de Nord și-ar putea schimba direcția, ceea ce ar putea avea un impact devastator pentru Europa, unde clima este adesea atenuată datorită apelor calde aduse pe coastele sale.
După cum au prezis oamenii de ştiinţă de la Universitatea Groningen şi de la Universitatea Utrecht din Olanda, curentul marin al Atlanticului de Nord, care este o extensie a curentului Golfului, îşi poate schimba direcţia în următorii 100 de ani, potrivit unui comunicat de presă publicat pe EurekAlert.
Nivelul crescut al precipitaţiilor şi topirea gheţarilor în Groenlanda, provocate de fenomenul încălzirii globale, cresc cantitatea de apă dulce din straturile superioare ale Oceanului Atlantic de Nord.
Noul model arată că, în următorul mileniu, acumularea de apă dulce nu poate să anuleze complet curentul marin al Atlanticului de Nord, care aduce apă caldă pe coastele Europei de Nord şi atenuează climatul local.
Totuşi, probabilitatea perturbării acestui curent în următori ani este estimată la 15%, având ca efect o răcire semnificativă în regiune. Acest scenariu nu ia în calcul apa provenită din topirea calotelor de gheaţă arctică, ceea ce ar putea agrava previziunile, încheie comunicatul.
Curentul Atlanticului de Nord este un curent marin cald în partea nordică a Oceanului Atlantic care constituie continuarea Curentului Golfului de la 40° longitudine vestică.