Cea mai mica (din punctul de vedere al capitalului) dintre societatile cotate la Bursa, Impact Bucuresti, are planuri mari. Dupa ce a construit cateva zeci de vile de lux in Baneasa si a inceput lucrarile la un alt proiect similar, in aceeasi zona, firma bucuresteana intentioneaza sa se lanseze in constructia de locuinte accesibile care vor fi vandute in rate. Fondurile pentru finantarea acestui proiect urmeaza sa fie stranse printr-o emisiune de obligatiuni cu dobanda ce vor fi oferite investitorilor romani in aceasta toamna, cel mai probabil in luna septembrie. Obligatiunile, scadente dupa trei ani, nu sunt convertibile in actiuni.
Valoarea totala a emisiunii (distribuita prin oferta publica intermediata) va fi de circa 10 miliarde lei, obligatiunile avand o valoare nominala in lei egala cu zece dolari SUA. Investitorii vor subscrie pentru fiecare obligatiune echivalentul a zece dolari (la cursul comunicat de BNR pentru ziua de incheiere a ofertei publice), urmand ca la rascumparare sa primeasca o suma in lei reprezentand tot zece dolari plus o dobanda de 8 – 9% pe an.
Pentru atragerea celor zece miliarde lei (de fapt echivalentul a circa 670.000 dolari) Impact va trebui sa isi majoreze capitalul social, intrucat, conform legii, totalul imprumuturilor obligatare (obtinute prin emisiuni de obligatiuni) ale unei societati nu poate depasi 75% din capitalul social. La mijlocul lunii trecute, actionarii au aprobat majorarea capitalului prin subscriptie din partea actionarilor inregistrati la 25 martie 1999, pretul de vanzare fiind de 1.800 lei pentru o actiune cu valoare nominala de 1.000 lei. Intr-o a doua etapa capitalul va fi majorat prin reevaluare (conform HG nr. 983/1998) si prin incorporarea unei parti din fondurile proprii. „Capitalul social al Impact va atinge, in lunile iulie-august, aproximativ 14 miliarde lei – fata de 2,3 miliarde in prezent – ceea ce va permite lansarea unei emisiuni de obligatiuni de dimensiunile preconizate”, afirma Carmen Sandulescu, directorul financiar al societatii Impact.
Managerii companiei sunt increzatori in succesul pe piata de capital al obligatiunilor. Dincolo de faptul ca valoarea nominala a obligatiunii este legata de cursul valutar (ramanand practic constanta), dobanda anuala oferita, peste 8%, este superioara celei platite de banci pentru depozitele la termen in valuta. „Aceasta dobanda se calculeaza la valoarea in dolari a obligatiunii si se va plati semestrial, in lei, la cursul BNR al zilei”, precizeaza Carmen Sandulescu.
Obligatiunile Impact vor fi garantate de emitent printr-o ipoteca asupra unor proprietati imobiliare si asupra veniturilor obtinute din contracte de constructii executate de companie. Potrivit directorului financiar al societatii Impact, investitorii vor avea la dispozitie trei variante de valorificare a obligatiunilor: sa ceara emitentului, la sfarsitul fiecarui an, rascumpararea; sa le utilizeze ca mijloc de plata pentru locuintele construite de firma (caz in care beneficiaza de o reducere a pretului); sau sa le vanda pe piata bursiera. Dupa incheierea ofertei publice, emitentul va solicita inscrierea obligatiunilor Impact la cota Bursei de Valori Bucuresti.
Impact este a doua firma care emite obligatiuni
Pe piata romaneasca de capital, obligatiunile emise de societati sunt raritati. Pana in prezent, doar Siderca din Calarasi a mai emis obligatiuni (la inceputul anului 1997); acestea au fost admise la cota Bursei, dar nu au inregistrat nici o tranzactie. Lipsa de apetit a investitorilor pentru obligatiunile firmei de pe malul Dunarii este explicabila, tinand cont de situatia financiara in care se afla Siderca.
Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori, considera ca nu exista nici un impediment pentru listarea obligatiunilor Impact la Bursa daca cerintele obisnuite in astfel de cazuri vor fi indeplinite. Firma bucuresteana ar fi, astfel, prima din Romania cu doua tipuri de valori mobiliare cotate pe piata bursiera.
Pentru potentialii investitori in obligatiuni emise de Impact, viabilitatea proiectului finantat din aceasta sursa este cu mult mai importanta decat garantarea prin ipoteci sau listarea la Bursa. Scopul urmarit de managerii bucuresteni – obtinerea banilor necesari pentru construirea de locuinte cu o suprafata totala de 2.000 metri patrati – este destul de usor de atins. La urma urmei, cat de dificil este sa vinzi 35 – 40 de apartamente? Directorul Carmen Sandulescu sustine ca cererile din partea clientilor companiei sunt, in prezent, de cateva ori mai mari. Tocmai aceasta clientela – sigura, in opinia managerilor Impact – constituie principalul segment de investitori vizat de emitentul obligatiunilor. Faptul ca detinatorii acestora le vor putea utiliza nu numai ca instrument de investitii, ci si ca „moneda” de plata pentru locuintele contractate poate fi un motiv pentru achizitionarea lor.
Impact emite obligatiuni pentru finantarea constructiilor
8 aprilie 1999, 12:00
Ultima modificare în 8 aprilie 1999, 15:00
Cea mai mica (din punctul de vedere al capitalului) dintre societatile cotate la Bursa, Impact Bucuresti, are planuri mari. Dupa ce a construit cateva zeci de vile de lux in Baneasa si a inceput lucrarile la un alt proiect similar, in aceeasi zona, firma bucuresteana intentioneaza sa se lanseze in constructia de locuinte accesibile care vor fi vandute in rate. Fondurile pentru finantarea acestui proiect urmeaza sa fie stranse printr-o emisiune de obligatiuni cu dobanda ce vor fi oferite investit
Etichete: arhiva,
imobilizarile
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook