Impact lansează un indice de calculare a valorii proprietăţilor

Compania cu capital românesc Impact Developer & Contractor, dezvoltatorul ansamblului rezidenţial Greenfield din nordul Bucureştiului, a lansat un indice de calculare a valorii proprietăţii în funcţie de trei parametri: bunăstarea localităţii în care se află locuinţa, dotările şi serviciile din regiune şi locuinţa în sine. „Piaţa imobiliară are nevoie de un sistem de rating care să o structureze şi ordoneze, dar să o şi impulsioneze”, a declarat Dan Ioan P

Compania cu capital românesc Impact Developer & Contractor, dezvoltatorul ansamblului rezidenţial Greenfield din nordul Bucureştiului, a lansat un indice de calculare a valorii proprietăţii în funcţie de trei parametri: bunăstarea localităţii în care se află locuinţa, dotările şi serviciile din regiune şi locuinţa în sine.

„Piaţa imobiliară are nevoie de un sistem de rating care să o structureze şi ordoneze, dar să o şi impulsioneze”, a declarat Dan Ioan Popp (foto), preşedintele Impact.
   
Sistemul, denumit eVIR (Valoarea Imobiliară Reală), adună informaţii despre veniturile pe cap de locuitor din regiunea pentru care se realizează ratingul, despre investiţiile brute, în dotări şi servicii, per metru pătrat de teren din zonă şi locuinţa în sine care este evaluată în funcţie de locaţie, de suprafaţă, de nivelul energetic în care se încadrează şi de materialele folosite.

Fiecare parametru este împărţit în cinci nivele care au un aport în valoarea locuinţei. Astfel la calcularea veniturilor pe cap de locuitor, aportul indicatorului în valoarera proprietăţii variază între 20 euro/mp şi 1.000 de euro/mp. La calcularea investiţiilor în dotări şi servicii, aportul indicatorului este cuprins între 5 euro/mp şi 2.000 euro/mp, iar la evaluarea locuinţei în sine, aportul indicatorului variază între 50 euro/mp şi 3.500 euro/mp.

„Căderea pieţei imobiliare, reaşezarea generală a preţurilor pentru bunuri şi servicii, lipsa lichidităţilor şi scăderea numărului tranzacţiilor au dus la dificultatea şi alterarea evaluării corecte a unui imobil. Acest proces este cu atât mai anevoios cu cât se amplifică tendinţa de a simplifica excesiv criteriile de evaluare prin ignorarea aspectelor calitative şi sinergice ce dau valoarea reală a bunurilor imobiliare. Adică indicatorul preţului pe metru pătrat nu este nici suficient, nici real”, a explicat Dan Ioan Popp

Gratuit pentru o jumătate de an

Sistemul de rating, oferit gratuit timp de şase luni de către Impact, propune un exemplu de evaluare pentru trei proprietăţi de pe piaţa actuală.

I. comuna Valea Doftanei, jud. Prahova, lângă căminul cultural, casă bătrânească

Localitatea are un PIB cuprins între 500-1.499 euro/cap de locuitor (adică un aport de tip „D” cuprins între 50-99 euro/mp), zona cu echipare edilitară şi drum determină un aport de tip „d” între 40-249 euro/mp, iar pentru casa de chirpici aportul este de tip „5” între 50-149 euro/mp). Aşadar evaluarea este în categoria Dd5, rezultând un preţ real pe metru pătrat între 75 şi 497 euro.

II. oraşul Bârlad, jud. Vaslui, lângă fabrica de componente hidraulice, apartament bloc P+3

Localitatea  are cu  PIB cuprins între 3.000-6.999 euro/cap de locuitor (adică un aport de tip „C” cuprins între 100-149 euro/mp), zona este lângă platforma industrială (are echipare edilitară, servicii publice care determină un coeficient de tip „b” adică 250-599 euro/mp), iar faptul că apartamentul este în bloc vechi înseamnă un coeficient „3” cu aport de 350-699 euro/mp. Deci evaluarea este între 700-1.298 euro/mp, cu un rating de tip Cb3.

III. municipiul Bucuresti, lângă ambasada Americană, apartament renovat modern în vilă

Localitatea are PIB cuprins între 7.000 şi16.000 euro/cap de locuitor (aport de tip „A”cuprins între 500-1.000 euro/mp), amplasat ultracentral (zona cu echipare edilitară, cu servicii publice, sevicii comerciale şi de elită/cultură, distracţie, turism, care determină un coeficient de tip „a” cu aport între 1.100-2.000 euro/mp), iar pentru faptul că apartamentul se găseşte în vilă renovată primeşte coeficient „1” (1.500-3.500 euro/mp). Deci evaluarea finală este cuprinsă între 3.100-6.500 euro/mp, nivel Aa1.

Oficialii Impact susţin că publicarea regulată sau online a valorilor asociate nivelurilor de rating pe regiuni sau localităţi, respectiv pe cartiere, poate relansa pe scară naţională piaţa imobiliară.