Dincolo de retorica frumoasă şi de teoriile grandioase care spun că situaţia ar putea să se schimbe şi că oamenii ar putea trăi într-o lume mai curată şi mai sănătoasă, există o serie de consecinţe pe care, în eventualitatea unui acord semnat la Copenhaga, omul de rând va trebui să le suporte.
1. Transportul
La nivel mondial, activităţile de transport reprezintă nu mai puţin de 20% din cantitatea de emisii cu efect de seră. Astfel că, pe viitor, vor fi încurajate mijloacele de transport mai puţin poluante şi, dimpotrivă, vor fi descurajate cele care poluează masiv, prin introducerea de taxe.
Astfel, dacă veţi avea o maşină care nu respectă cât de cât ultimele norme recente de poluare, există şansa de a plăti o taxă pe kilometru, aşa cum există deja în Olanda. În caz contrar, va trebui să faceţi efortul de a achiziţiona un automobil nou, care să fie compatibil cu standardele de poluare internaţionale sau şi mai mult, unul electric, care nu poluează deloc.
2. Locuinţa
În România deja au fost scoase din magazine becurile incandescente, însă acest lucru nu reprezintă decât începutul schimbării. În viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat am putea fi obligaţi să renunţăm la resursele clasice de energie şi să investim în resurse de energie regenerabilă, investiţii care nu sunt deloc neglijabile pentru un consumator de rând.
Să nu uităm că, cel puţin deocamdată, resursele alternative de energie sunt destul de costisitoare, acesta fiind şi un motiv pentru care investitorii, cel puţin cei din România, sunt rezervaţi în a investi masiv în acest sector.
De curând, şeful Transgex, Gheorghe Călburan, declara pentru „Capital” că în prezent s-ar putea produce energie electrică „verde“, însă nu ar fi profitabil.
Este posibil totuşi, ca până în 2013, anul în care va intra în vigoare noul acord de la Copenhaga lucrurile să se schimbe.
3. Alimentaţia
Preţurile produselor alimentare vor creşte, în special din cauza creşterii preţului la energie şi la transport. În consecinţă, produsele din import vor costa mult mai mult decât cele naţionale. Experţii consideră că pe viitor, vor avea de câştigat statele care vor avea o agricultură puternică şi care nu vor fi nevoite să importe produse alimentare.
4. Fiscalitatea
Pe partea de taxe şi impozite, situaţia este oarecum previzibilă. Tot ce va însemna transport, energie şi orice alt tip de produse şi activităţi care poluează vor si supra-taxate pentru a fi încurajate cele prietenoase cu mediul.
„Există posibilitatea ca produsele importate din ţări care nu semnează acordul de la Coepnhaga să fie din start supra-taxate. Organizaţia Mondială a Comerţului a emis un aviz în care se arată că o eventuală practică de acest fel nu va contrazice regulile internaţionale ale comerţului”, spune Nicolas Van Nuffel, un expert pe probleme de comerţ internaţional.
5. Un nou domeniu de activitate
Dat fiind faptul că se vor dezvolta tot mai mult tehnologile „verzi”, vor exista noi domenii de activitate în care se vor căuta specialişti. Astfel, agricultura biologică va avea nevoie de mână de lucru mai multă şi va trebui să existe experţi şi consultanţi în domeniu.