Aceste informații sunt cuprinse într-un studiu de mediu independent realizat de compania de bijuterii Pandora. „Este prima dată când cercetările cuprinzătoare au pus un preţ pe diferenţa dintre aurul şi argintul reciclate, în comparaţie cu acelea provenite din mină, respectiv pietrele obţinute din minerit vs cele sintetice, realizate de om. Aceste descoperiri ne încurajează să ne concentrăm încă şi mai mult pe modul în care putem îmbunătăţi profilul verde al companiei”, spune Claus Teilmann Petersen, Vice-Preşedinte, Group Ethics, Pandora.
Studiul a urmărit să cuantifice şi să evalueze efectele folosirii diferitelor materiale. Astfel, a fost calculat costul financiar pentru societate al degradărilor aduse mediului (precum ar fi costul sănătăţii asociat cu poluarea), cauzat de o varietate de materiale şi metode de producere a bijuteriilor.
Mai mult de 90% din argint şi peste 80% din aurul folosit pentru produsele companiei provin din reciclare, iar majoritatea celor 2,7 miliarde de pietre folosite anul trecut au fost zirconiu cubic şi alte pietre create de om.
De altfel, în câteva săptămâni, compania va deschide oficial noua sa fabrică de realizare a bijuteriilor, în Lamphun, Thailanda de Nord.
„Noua noastră fabrică a primit certificatul LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). (…) În timpul funcţionării, consumul de apă şi de energie sunt reduse la minimum, printre altele cu ajutorul unui sistem de reciclare a apei extrem de eficient”, mai spune Claus Teilmann Petersen.
Compania mai are un birou global în Copenhaga, alimentat cu ajutorul morilor de vânt şi al panourilor solare. De asemenea, o altă locaţie de realizare a bijuteriilor, certificată de LEED, urmează a se finaliza în 2018 în Gemopolis, Bangkok.