‘Ne-am gândit să facem acea reducere de TVA pe tot lanţul la pâine, de la 1 iulie şi până la 31 decembrie 2013 şi vom vedea dacă se confirmă teoria noastră că de fapt o să avem încasări mai mari cu o cotă scăzută de TVA sau teoria FMI că vom avea o nouă gaură la buget. I-am cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să facă un parteneriat cu producătorii, să le explice că dacă avem un succes trecem de la pâine şi la alte produse. Doar pentru pâine impactul bugetar calculat brut prin reducerea de la 24 la 9% este de 250 de milioane de lei, dar noi am spus că în realitate o sa avem mult mai mult fiscalizat şi nu vom pierde cei 250 de milioane de lei’, a spus Ponta.

Acesta a precizat că nu este optimist în privinţa ieftinirii produselor după reducerea TVA deoarece producătorii, probabil, vor include şi alte pierderi sau investiţii în costuri.

În ceea ce priveşte reducerea CAS, premierul consideră că această măsură va rămâne un obiectiv pentru 2014, la fel şi introducerea cotei fracţionate de impozitare.

‘În măsura în care 2013 ne dovedeşte că este sustenabil bugetar ceea ce am acordat în 2012 rămâne ca prioritate absolută în 2014 reducerea CAS. Cota fracţionată (8% şi 12% n.r.) nu am putut să o facem în acelaşi timp cu creşterea salariul minim şi cu creşterile de salarii şi pensii, dar rămâne ca obiectiv pentru perioada de guvernare şi pe măsura ce avem bani din altă parte, o vom face’, a adăugat Ponta.
Sursa: Agerpres