Un studiu realizat de Fitbit, o aplicație care monitorizează activitatea oamenilor și stilul de viață, arată că pandemia noului coronavirus are un impacat major asupra activității oamenilor. Studiul arată că cele mai mai scăderi ale activițății sunt în Europă, cu un maxim de 38% în Spania.
Fitbit este o aplicație pe care o folosesc peste 30 de milioane de oameni la nivel mondial, iar cei care dețin soft-ul a măsurat modul cum criza noului coronavirus afectează activitatea oamenilor.
Deoarece comunitățile se adaptează distanțării sociale, nu este surprinzător faptul că aproape toate țările pe care le-au studiat cei de la Fitbit au înregistrat o scădere semnificativă din punct de vedere statistic a numărului mediu de pași în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.
Cea mai mare scădere se observă în țările din Europa, unde până la finalul săptămânii trecute s-a observat reduceri ale numărului de pași parcurși cu până la 38% în cazul Spaniei, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Legătură dintre criza coronavirus și reducerea activității este evidentă în condițiile în care cu numai 2 săptămâni înainte în Spania se înregistra o scădere a activității de numai 2%, aceea fiind o perioadă în care virusul nu lovise atât de puternic țara.
Ibericii sunt urmați de Italia în clasamentul european, cu o scădere de 25%, la egalitate cu Portugalia. România este pe locul patru în clasamentul european, cu o reducere de 24%, asta în condițiile în care la începutul lunii februarie, când încă nu izbucnise criza, utilizatorii aplicației din țara noastră aveau o creștere de 6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Urmează în top Franța și Cehia, cu scăderi de 20%, Polonia (18%), Rusia (17%) și Norvegia (14%).
Situația pe alte continente
În ceea ce privește Statele Unite, un alt mare centru al noului coronavirus, la finalul săptămânii trecute se înregistra o scădere de numai 12%, mai puțin decât în Canada (14%) și Mexic (13%).
În China reducerea este de numai 16%, clasamentul asiatic fiind condus de Filipine cu o reducere a activității de 27%. În ceea ce privește Orientul Mijlociu, clasamentul este condus de Israel cu scăderi de 24% și Arabia Saudită (12%).
Pe continentul african există date doar din Africa de Sud cu o scădere de 7%, în timp ce în America de Sub cea mai importantă reducere activității se constantă în Argentina, 24%, urmată de Columbia (18%) și Brazilia (15%). În ceea ce privește zona Oceaniei, se constată reduceri nesemnificative, 4% în Australia și tot 4% în Noua Zeelandă.