Senatorii din comisiile Economică şi Juridică au decis ca legea dării în plată să se aplice şi celor care au contractat credite prin programul Prima Casă.
Dacă decizia va rămâne neschimbată şi după ce legea trece prin plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, creditele Prima Casă riscă să dispară automat de pe piaţă. Bancherii se pregătesc să renunţe definitiv la acest produs de creditare, deoarece în cazul în care un client doreşte să dea în plată imobilul finanţat prin Prima Casă, banca nu mai poate recupera garanţia de 50% oferită de stat, deoarece legea dării în plată specifică faptul că nu mai pot fi urmăriţi alţi garanţi.
Oricum, băncile erau deja nemulţumite că acest program, care a acaparat peste 50% din piaţa de creditare imobiliară, le aduce doar un profit modic, mai ales după ce noul guvern a decis să le reducă marja de la 2,5% la doar 2%. Spre comparaţie, la creditele ipotecare clasice, băncile practică o marjă cu până la 70% mai mare.
Deocamdată, singurele bănci care mai acordă împrumuturi prin Prima Casă sunt cele care au mai rămas cu fonduri neutilizate de anul trecut. Bancherii nu şi-au depus încă cererile pentru alocarea fondurilor pentru acest an fiind în aşteptarea variantei finale a legii dării în plată, potrivit surselor Capital.
În varianta în care băncile nu se vor mai înscrie pentru fonduri noi, românii mai au la dispoziţie credite Prima Casă pentru achiziţia a aproximativ 1.200 de locuinţe la o valoare de 60.000 de euro pe unitate, conform calculelor Capital pe baza informaţiilor transmise de fondul de garantare la finalul lunii trecute. Presiunea pe aceste ultime fonduri a crescut enorm în urma discuţiilor iscate din jurul legii dării în plată. Dacă media zilnică a solicitărilor de garantare în luna ianuarie 2016 se situa la circa 150, în ultima perioadă s-au înregistrat peste 240 solicitări de garantare pe zi, a anunţat fondul de garantare.
În acest context, chiar dacă Guvernul a mai alocat pentru acest an un plafon suplimentar de garanţii, în valoare de 1,5 miliarde de lei, acesta s-ar putea să nu mai fie accesat deloc.
Deocamdată, îngrijorările bancherilor nu sunt justificate decât de lipsa profitului, deoarece, în cei peste şase ani de funcţionare a programului Prima Casă, doar 391 de garanţii au fost executate, echivalentul unei rate de default de 0,2% din totalul de circa 160.000 de credite acordate. Potrivit lui Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, rata de neperformanţă a creditelor Prima Casă a fost de 0,04% la finalul anului trecut, comparativ cu o rată de neperformanţă de 2,6% specifică creditelor ipotecare clasice.
Dacă dezvoltatorii imobiliari care construiesc locuinţe mulate pe Prima Casă sunt primii care şi-au exprimat dezacordul faţă de legea dării în plată, cel mai adânc blocaj se întrevede, însă, pe piaţa locuinţelor vechi. Proprietarii de apartamente vechi se vor afla în imposibilitatea de a-şi mai vinde imobilele, deoarece clienţii care accesează acest segment de piaţă vin într-o proporţie covârşitoare cu credite Prima Casă. Până la redefinirea noilor produse de creditare, preţul apartamentelor vechi va continua să scadă.
Cât despre dezvoltatorii de locuinţe noi, indiferent de expunerea pe care vânzările lor o au pe acest program toţi susţin că piaţa rezidenţială va trece printr-un şoc de scurtă durată în eventualitatea închiderii Prima Casă şi preconizează o reducere a ritmului vânzărilor cu cel puţin 10% pe lună.