Impactul gripei asupra bursei româneşti

Care va fi oare locul Bursei de Valori Bucureşti în bătălia pentru Europa Centrală şi de Est, începută deja între burse precum cele din Varşovia, Viena, Atena sau Stockholm? O gripă pe timp de iarnă se poate preveni printr-o injecţie administrată înainte de a apare sau se poate ţine în şah, de foarte multe ori fără efecte negative. În cazul copiilor mici şi a bătrânilor, gripa poate fi fatală sau poate lăsa urme pe viaţă. Bursa din Bucureşti a primit şocul p

Care va fi oare locul Bursei de Valori Bucureşti în bătălia pentru Europa Centrală şi de Est, începută deja între burse precum cele din Varşovia, Viena, Atena sau Stockholm?

O gripă pe timp de iarnă se poate preveni printr-o injecţie administrată înainte de a apare sau se poate ţine în şah, de foarte multe ori fără efecte negative. În cazul copiilor mici şi a bătrânilor, gripa poate fi fatală sau poate lăsa urme pe viaţă. Bursa din Bucureşti a primit şocul pieţelor internaţionale, în timpul căruia capitalizarea bursieră s-a diminuat de la 30 de miliarde de euro, în luna iulie 2007, la 17,7 miliarde, în ianuarie. Salvarea a venit cu expresul de Viena, prin care Erste a adus fără vamă, prin „passporting“, încă 12 miliarde pline de vitamine şi tratament contra gripei. Pieţele internaţionale sunt departe de a fi stabilizate, recesiunea bate la uşa SUA şi se transmite prin efectul globalizării, inflaţia creşte peste tot, prognozele pentru dezvoltarea economică se reduc de la lună la lună. Ce şanse reale are bursa de la Bucureşti să-şi transforme vechile declaraţii beligerante privind depăşirea Vienei şi a Varşoviei, în realitatea din care toată lumea să profite? Mai poate deveni Bucureştiul un centru financiar est-european sau ne transformăm într-o franciză a altei burse?

Bătălia principală pentru Europa de Est prea fărâmiţată are loc între Varşovia şi Viena. La cea secundară, se adaugă Atena şi Stockholm, OMX. Patru mari jucători, abili, înarmaţi cu experienţă bursieră şi în pieţele emergente, cu capital şi, ce este mai important, cu „know-how“. Cum le faci faţă? Timpul când puteai reinventa roata a trecut, şi singura soluţie pentru supravieţuire este să consideri dictonul „If you can’t beat them, join them“ (trad. „Dacă nu-i poţi învinge, alătură-te lor“) şi să treci la acţiune.

Un interviu cu preşedintele bursei din Varşovia, în Financial Times din 15 ianuarie, începea cu menţiunea unui acvariu aflat la intrarea biroului acestuia şi în care un grup de piranha, peşti extremi de agresivi, înotau în aşteptare. Simbolistica este evidentă: bursa din Varşovia, cu o capitalizare de 278 de miliarde de euro, vrea şi este determinată să devină centrul financiar al Europei de Est şi Centrale. A părăsit stadiul de vise şi dorinţe şi a trecut la realitate. Miza o constituie tot ce „mişcă“ în acest teritoriu. Şi marfa nu lipseşte: în 2007 a avut 81 de IPO-uri, fiind depăşită numai de Londra. Deţinută 98% de stat, a căutat şi caută în mod activ să cumpere procente în diverse burse (Lituania, Bursa de la Sibiu, Ljubliana) pentru a se dezvolta. În paralel, atrage listări din partea firmelor atât interne, cât şi externe, pentru ultima categorie fiind în competiţie cu Londra.

Cine se bate pentru „cucerirea“ Europei Centrale  şi de Est

Bursa din Viena deţine procente din cea de la Budapesta şi o multitudine de parteneriate în materie de date şi indici bursieri cu Belgrad, Bucureşti, China, Kazahstan, Rusia, Zagreb. Atitudinea este de „wait-and-see“ (trad. Aşteaptă şi priveşte), ceea ce nu dezavantajează.

OMX-ul scandinav are atât capital puternic, cât şi „know-how“, fiind de mult deţinătorul burselor din ţările baltice, Helsinki, Copenhaga şi cu cooperare cu Sofia, Zagreb şi alte burse mici.

Atena încearcă o alianţă la nivel regional cu Turcia, dar şi o participare majoritară la bursa din Ljubliana (în competiţie cu Varşovia şi Bucureşti).

Observăm că fiecare tatonează, încearcă, intră pe teritoriul celorlalţi, dar într-un stadiu incipient. Comerţul prin hiper – şi supermarketuri, telefonia mobilă, parcul auto, industria materialelor de construcţii s-au dezvoltat prin importuri de mărfuri şi de „know-how“. Sunt sectoare care se dezvoltă foarte bine şi contribuie atât la bunăstarea oamenilor, cât şi la bugetul naţional. Bursa de la Bucureşti va fi nevoită (probabil mai târziu, din păcate) să urmeze acelaşi drum din cauze obiective: globalizarea şi încorporarea celor mai mici de către cei mai mari. Cine va câştiga? Investitorii, sistemul de pensii şi statul.

Dimensiuni diferite

17,7 miliarde de euro este capitalizarea la care a ajuns BVB în ianuarie. Comparativ, Bursa de la Varşovia avea o capitalizare de 278 de miliarde, iar cea de la Viena, 194 de miliarde de euro.