Jocurile de noroc fac parte din industria mai mare a divertismentului, o industrie care mereu a avut priză la public. Nu e așadar de mirare că publicul din România a îmbrățișat-o destul de repede. Cazinourile stradale, apărute după Revoluție, au avut un succes imediat, lucru care a făcut ca popularitatea jocurilor de noroc să crească și mai repede. 

Astăzi, la aproape 3 decenii de la acele momente, avansul tehnologic și internetul au dus jocurile de noroc la un nou nivel, cel online. Cum era de așteptat, jocurile de noroc online s-au bucurat de același succes precum jocurile tradiționale. Românii nu au abandonat sălile de pariuri sau cazinourile stradale, dar au înțeles destul de repede care sunt avantajele unor pariuri online sau ale cazinourilor online. 

Impactul acestora asupra economiei a putut fi observat cel mai bine în ultimii ani, după ce statul român a introdus noi reglementări pentru domeniul jocurilor de noroc. 

Reglementarea jocurilor de noroc

Odată ce omenirea a intrat în era internetului, nu se putea ca jocurile de noroc să nu facă și ele acest pas. Publicul a îmbrățișat imediat ideea de case de pariuri online sau de cazinouri online și e ușor de înțeles de ce. 

Într-un cazino online poate intra oricine. E necesar doar un telefon inteligent și o conexiune la internet. Mai departe, utilizatorul se poate bucura de jocurile sale favorite în confortul oferit de propria sa casă, ușor, rapid, fără complicații. Românii au făcut destul de repede și ei acest pas. Astăzi, mulți cetățeni joacă în cazinouri online legale în România și e foarte bine că o fac. Un număr mare de jucători la pariuri indică o situație economică bună sau în creștere. Trebuie bineînțeles spus că și jocurile de noroc și jocurile de noroc online contribuie la creșterea economică. 

Statul român a înființat de abia în 2013 un organism care să monitorizeze și să reglementeze de noroc în România. Deși în țara noastră sunt legale toate formele de jocuri de noroc, pentru ca un cazino online să poată funcționa legal, acesta are acum nevoie de o licență

Noile măsuri luate și noile legi date au adus numeroase beneficii, nu doar pentru jucători, ci și pentru operatorii de jocuri de noroc. Astăzi, pasionații de jocuri de noroc sunt sfătuiți să joace doar la cazinouri și case de pariuri legale în România. Doar așa, jucătorii pot fi siguri că nu vor fi înșelați, că își vor putea primi câștigurile obținute și că nu vor fi amendați. În țara noastră, este ilegal să joci la case de pariuri care nu au licență. Amenda pentru cei care fac acest lucru poate fi destul de usturătoare, între 5000 și 10000 lei.

Evident, aceste măsuri vin și în ajutorul operatorilor serioși de jocuri de noroc. Aceștia scapă de o bună parte a concurenței, prin eliminarea caselor de pariuri și cazinourilor care nu funcționează legal.

Impactul jocurilor de noroc asupra economiei românești

2015 a fost un an important în istoria jocurilor de noroc din țara noastră. După intrarea în vigoare a unor legi care au privit această industrie, veniturile din jocurile de noroc au crescut cu 70% și au continuat să crească. 

În 2017, spre exemplu, jocurile de noroc au trimis 1 miliard 314 milioane lei către bugetul de stat. Este vorba de o sumă aproape dublă față de cele 700 de milioane lei care au intrat în 2013. 

Iar dacă vă gândiți cumva că creșterea acestei industrii ar putea fi afectată de legile date, sunteți foarte departe de adevăr. Industria jocurilor de noroc în România este în acest moment în plină expansiune. E destul să comparăm cifrele de afaceri pentru a vedea că așa e. În 2014, cifra de afacere a industriei jocurilor de noroc din România a fost de 114,7 milioane USD. În 2019, după legile date în 2015, această cifră de afacere a ajuns la 195 milioane USD, o creștere uriașă, care demonstrează sănătatea și puterea acestui sector în care, în 2020, lucrau peste 50.000 de români.

Trebuie însă spus că impactul jocurilor de noroc asupra economiei românești nu se oprește doar la plata impozitelor. Impactul său real este unul mult mai mare. Mai ales când vorbim de partea de online, nu putem să nu menționăm oportunitățile pe care această industrie le creează în alte sectoare. 

Vorbim aici despre ajutoare importante date altor industrii, precum marketing, contabilitate, IT și multe altele. Casele de pariuri și cazinourile online oferă numeroase contracte către furnizori de servicii și creează mii și zeci de mii de locuri de muncă foarte bine plătite. 

Un exemplu excelent în acest sens este Cluj-Napoca. Orașul de pe malul Someșului a atras în ultimii ani numeroase companii internaționale, oferindu-le spații de lucru moderne dar și angajați foarte bine pregătiți. Printre aceste companii s-au regăsit și coloși din industria jocurilor de noroc. Aceștia și-au deschis birouri în Cluj-Napoca, angajând sute de oamenii, cei mai mulți în sectorul IT și aducând profituri de milioane de euro. 

Întorcându-ne la cifre, vedem cum, în 2018, impactul total al jocurilor de noroc asupra economiei românești s-a tradus în aproximativ 9 miliarde lei la bugetul statului. În 2019, această cifră a crescut cu 15%, ajungând la 12 miliarde de lei în 2020. 

Cifrele sunt impresionante, dar, chiar și-așa, specialiștii încă consideră că industria jocurilor de noroc online și offline nu a ajuns la potențialul său maxim. Acesta va fi atins de abia în următorii ani. 

Pornită dintr-un hobby, industria jocurilor de noroc a ajuns azi una extrem de importantă pentru economia românească, una care nu poate fi neglijată și care aduce contribuții importante la bugetul statului. Și chiar dacă nu putem ghici viitorul, putem spune că nu vom greși dacă vom privi dezvoltarea sa cu încredere și optimism în anii care vor urma.