Guvernul anunță măsuri fiscale cu efecte majore asupra bugetului din 2025. Impactul financiar al „Ordonanței trenuleț”

Impactul „Ordonanței trenuleț”. Executivul a prezentat un nou proiect de ordonanță care prevede măsuri fiscal-bugetare menite să reducă cheltuielile publice și să crească veniturile bugetare. Documentul, aplicabil de la 1 ianuarie 2025, ar genera creșteri semnificative ale veniturilor bugetului general consolidat, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Potrivit estimărilor, numai în 2025, bugetul ar beneficia de venituri suplimentare de 7,11 miliarde de lei. Creșterile prognozate pentru anii următori indică încasări suplimentare de 8,75 miliarde de lei în 2026, 9,41 miliarde de lei în 2027 și 9,95 miliarde de lei în 2028.

În paralel, cheltuielile bugetare ar urma să fie reduse considerabil, cu 126,26 miliarde de lei în 2025.

În total, impactul financiar estimat pentru anul viitor este de 133,337 miliarde de lei în plus la buget, ceea ce, conform Guvernului, reprezintă un pas important în direcția consolidării fiscale și asigurării unui buget sustenabil pe termen lung.

Concordia critică Guvernul pentru lipsa de transparență privind noile măsuri fiscale

Impactul „Ordonanței trenuleț”. Directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, a acuzat Guvernul, într-un comunicat de presă, că la discuțiile de sâmbătă, desfășurate la Palatul Victoria, nu a fost menționată intenția de a introduce taxe noi și de a elimina facilități fiscale de la 1 ianuarie 2025. Burnete a subliniat că această decizie, luată cu doar câteva zile înainte de aplicare, afectează grav mediul de afaceri.

Radu Burnete
Radu Burnete / SURSA FOTO: Facebook

El a declarat că reprezentanții Concordia au fost informați abia după întâlnire despre aceste măsuri, în ciuda promisiunilor anterioare privind consultarea și dialogul deschis. În opinia sa, Guvernul ar fi trebuit să anunțe transparent aceste decizii în cadrul întâlnirii, în loc să le ascundă până în ultimul moment.

Burnete a mai criticat reintroducerea „taxei pe stâlp”, despre care a spus că afectează companiile productive și cu investiții mari, dar și faptul că antreprenorii au fost puși în situația de a afla, cu doar trei zile înainte de aplicare, că vor avea de plătit impozite mai mari sau că nu vor mai beneficia de facilități fiscale.

Termenul extrem de scurt pentru implementare a fost calificat drept „inacceptabil”.

„Este de neînțeles de ce Guvernul a ales să nu ne spună transparent, în cadrul întâlnirii, că intenționează să ia aceste decizii chiar înainte de finalul anului. Cel mai grav însă este că ele au aplicabilitate de la 1 ianuarie 2025, adică în trei zile.

Nu înțelegem nici de ce a reapărut de nicăieri celebra ”taxă pe stâlp”, care lovește în cele mai productive companii și în cele care fac cele mai mari investiții, în condițiile în care Guvernul ne asigura că va renunța la altă taxă foarte nocivă, cea pe cifra de afaceri.

Sau ce vină au antreprenorii care tocmai au aflat că în 3 zile vor plăti impozite mai mari sau nu mai beneficiază de anumite facilități. (…)

Nu se poate construi o economie solidă dacă niciodată nu știi de Crăciun ce taxe vei avea de plătit de plătit în prima zi după Revelion”, a afirmat Radu Burnete.

Impactul „Ordonanței trenuleț”. Totodată, directorul Concordia a amintit că mediul privat a primit promisiuni repetate că măsurile fiscale vor avea un orizont de implementare de cel puțin 3-6 luni, însă acestea au fost încălcate.

În ciuda faptului că deciziile privind limitarea și înghețarea cheltuielilor publice sunt considerate benefice, el a subliniat că acestea au fost umbrite de lipsa de transparență a Guvernului în privința noilor taxe.

Concordia reprezintă peste 3.500 de companii cu capital românesc și străin, care angajează aproximativ 350.000 de salariați.