Recent, a fost realizată o cercetare despre percepția cetățenilor din România, Republica Cehă, Grecia, Ungaria și Polonia asupra impactului pe care pandemia l-a avut asupra lor. În analiza respectivă s-a urmărit cum a fost afectată viața oamenilor, ce pierderi au suferit anumite sectoare și cum arată previziunile din punct de vedere financiar.
Recent, DataDiggers Market Research SRL a finalizat o nouă cercetare comparativă pe cinci țări din Europa Centrală și de Est. Cercetarea se concentrează pe analiza percepției cetățenilor din România, Republica Cehă, Grecia, Ungaria și Polonia în legătură cu mai multe subiecte de interes în acest moment:
– Cum a fost afectată viața oamenilor?
– Ce pierderi au suferit anumite sectoare?
– Cum arată previziunile din punct de vedere financiar?
– Există diferențe majore între consecințele pandemiei în România vs. în alte țări?
Impactul pandemiei în viețile oamenilor de zi cu zi
Viața socială a fost afectată cel mai mult. Restricțiile de călătorie, plus dificultățile întâmpinate în încercarea de a-și proteja sănătatea au fost resimțite profund. Oamenii din Republica Cehă și Ungaria, cel puțin la început, au reușit să țină mai bine situația sub control.
Grecii sunt cei mai afectați de aplicarea restricțiilor de călătorie întrucât ei călătoresc extrem de mult, atât prin intermediul curselor interne, cât și a celor internaționale. Aceștia par să fie foarte nerăbdători să își reia viața și obiceiurile de dinainte.
Eficacitatea școlii online
Este clar că școala online nu reprezintă o soluție permanentă, ci își îndeplinește scopul doar pentru moment. Persoanele intervievate nu sunt prea încântate cu privire la eficacitatea ei. Ungurii sunt cei mai mulțumiți, în timp ce românii nu și-au format încă o părere clară.
Principala nemulțumire privind școala online în aceste trei țări Central-Europene intervievate o reprezintă lipsa de interacțiune dintre actorii educaționali (profesori și elevi). În timp ce cehii și maghiarii simt că s-a format o presiune suplimentară asupra părinților, ei sunt pe de altă parte mai mulțumiți de partea logistică.
Grecii și românii sunt mai nemulțumiți de problemele logistice apărute în cadrul școlii online și mai puțin de impactul pe care școala online îl are asupra părinților. Logica din spate ar fi aceea că prima data trebuie să existe o soluție pentru problemele care împiedică desfășurarea școlii online, și nu invers.
Starea cheltuielilor
Perioada de la începutul pandemiei a fost cu adevărat complicată pentru cehi și greci în ceea ce privește controlul cheltuielilor, dar în mod clar i-a afectat mai mult pe unguri, români și polonezi.
Starea economiilor
Situația prezentată arată o imagine clară pentru cei mai mulți cetățeni din cele 5 țări. Mulți cehi și greci au fost forțați să-și țină cheltuielile sub control, iar mai mult de jumătate nu reușesc să pună bani de-o parte pentru zile negre.
Mulți greci se aflau deja în această situație chiar dinaintea pandemiei, din cauza dificultăților economice cauzate de criza economică. Situația este mai bună în celelalte țări. Doar în Republica Cehă regăsim un număr mare de persoane ce au reușit să economisească mai mulți bani.
Starea împrumuturilor bancare și problema plății ratelor din cauza Covid-19
Alt efect al pandemiei de Covid-19 asupra finanțelor se referă la abilitatea oamenilor de a-și plăti ratele. Cehii și polonezii se descurcă un pic mai bine decât ceilalți în privința plății ratelor sau a înapoierii creditelor.
Românii au fost afectați cel mai mult. O proporție mare a populației a solicitat împrumuturi bancare, iar mai mult de jumătate dintre aceștia nu reușesc să-și plătească ratele, conform Liviu Micu – Senior Researcher la DataDiggers Market Research SRL.