Iată tehnologiile care sunt prezentate în cel mai recent raport al FEM.

Cel mai recent raport Top 10 tehnologii emergente din 2024 al Forumului Economic Mondial, lansat zilele trecute, produs în colaborare cu Frontiers, dezvăluie un viitor plin de posibilități.

Pentru raportul din acest an a fost folosită o lentilă mai complexă, valorificând expertiza a peste 300 de cadre universitare și experți de top din cadrul Forum Global Future Councils, University & Researcher Network și Top 10 Emerging Technologies Steering Group.

Perspectivele lor, combinate cu analiza datelor, asigură o înțelegere mai bună a impactului potențial al fiecărei tehnologii în abordarea multiplelor provocări globale: de la progrese în știința materialelor, până la tehnologiile transformatoare în domeniul sănătății, subliniază FEM.

Iată tehnologiile care sunt prezentate în raport:

Tehnologia de conectivitate

Într-o lume care trebuie să utilizeze mai puțină energie, cu 6G la orizont, cum putem face această față cererii în creștere și livrării accesului instantaneu la date mai sustenabile?

Sistemele inteligente reconfigurabile (SIR) optimizează legăturile de comunicații fără fir, schimbând forma în mod dinamic, combinând meta-materiale, algoritmi inteligenți și procesare avansată a semnalului pentru a controla și manipula undele electromagnetice.

Proiectat pentru o capacitate și conectivitate îmbunătățite și cu un accent puternic pe durabilitatea mediului, SIR poate transforma pereții și suprafețele obișnuite în componente inteligente într-o rețea fără fir.

Telecomunicațiile sunt domeniul cel mai important de utilizare. Acest lucru ar putea însemna o comunicare mai fiabilă și eficientă, cu unde radio în fabricile inteligente și rețelele de vehicule, precum și o acoperire mai bună în mediile agricole, prezice raportul.

Valorificând cele mai recente tehnologii solare, baterii, materiale compozite ușoare și avionică, High Altitude Platform Station Internet Access ( (HAPS) oferă noi niveluri de comunicații și capacități de observare.

Funcționând la aproximativ 20 km deasupra Pământului, de obicei sub formă de balon, dirijabil sau aeronave cu aripă fixă, pot depăși conectivitatea, acoperirea și performanța turnurilor și sateliților tereștri, în special în părțile îndepărtate ale lumii.

Infrastructura inovatoare a HAPS este gata să aducă acces la internet pentru peste 2,6 miliarde de oameni din 100 de țări fără conectivitate, creând oportunități pentru educație și creștere economică.

Pe lângă îmbunătățirea incluziunii digitale, HAPS se implementează rapid, astfel încât ar putea avea o utilizare vitală în situații de urgență.

Într-o lume plină de dispozitive de detectare și comunicații, există inevitabil o suprapunere funcțională. ISAC combină aceste capabilități într-un singur sistem care poate colecta și transmite date simultan, permițând costuri și eficiență hardware, deschizând noi posibilități de aplicație.

Senzorii și analiza datelor pot fi utilizate pentru a monitoriza calitatea aerului și a apei, umiditatea solului și condițiile meteorologice. Aplicațiile din lumea reală includ sisteme de monitorizare pentru agricultură inteligentă, conservarea mediului și planificare urbană, precum și rețele inteligente care optimizează generarea și consumul de energie.

Descoperiri activate de IA

Nu este surprinzător că accelerarea rapidă a inteligenței artificiale și ceea ce înseamnă aceasta pentru cercetarea științifică se află în fruntea listei din acest an a dezvoltărilor tehnologice majore. IA generativă și modelele de bază schimbă jocul când vine vorba de ratele de descoperire și predicție.

Cu inteligența artificială extinsă mai mult ca niciodată în lumea datelor, găsirea unor modalități de a le valorifica fără probleme etice sau de securitate este esențială. Pe baza progreselor AI, datele sintetice permit oamenilor de știință și altora să partajeze date la nivel global și să lucreze la cercetarea legată de biologie și sănătate prin eliminarea informațiilor de identificare.
IA transformă modul în care noile cunoștințe sunt descoperite și utilizate.

Sursă: Dreamstime

Sistemele AI, cum ar fi AlphaFold de la Deep Mind, pot prezice cu precizie modelele 3D ale structurilor proteinelor.

Inteligența artificială a fost aplicată și în cercetările care au descoperit o nouă familie de antibiotice și au creat materiale pentru baterii mai eficiente. Potrivit unui raport recent al Consiliului pentru știință și tehnologie, „IA are potențialul de a transforma fiecare disciplină științifică și multe aspecte ale modului în care conducem știința”.

Sectorul construcțiilor și construcțiilor este responsabil pentru aproape 40% din emisiile de carbon, potrivit Națiunilor Unite. Tehnologia captivantă pentru lumea construită și instrumentele de realitate combinată bazate pe inteligență artificială ar putea avea roluri esențiale de jucat în viitorul său mai curat, ajutând la anticiparea provocărilor și la optimizarea proiectelor pentru livrare în lumea reală. Gemenii digitali, de exemplu, pot fi folosiți pentru a simula rezultate complexe, crescând eficiența, în timp ce prototipurile și experimentarea virtuale pot ajuta la îmbunătățirea acurateței.

Afacerile pot fi în plină expansiune, dar lipsa forței de muncă la nivel global persistă. În metavers, acest lucru ar putea fi atenuat, arată raportul Top 10 Emerging Technologies, prin medii imersive de învățare și formare care reunesc profesioniști în arhitectură, inginerie și construcții din întreaga lume.

Tehnologie pentru combaterea schimbărilor climatice

Tehnologiile care abordează și oferă soluții pentru criza climatică figurează în top 10 din acest an.

Pompele de căldură care utilizează materiale elastocalorice, cum ar fi nichelul și titanul – care emit căldură atunci când se aplică stresul mecanic și se răcesc atunci când stresul este relaxat – se dovedesc mai eficiente din punct de vedere energetic, decât sistemele tradiționale de încălzire și răcire.

Un alt beneficiu este că nu necesită utilizarea gazelor frigorifice, dăunătoare mediului și pot fi utilizate pentru răcire în zone cu infrastructură limitată sau fără infrastructură a rețelei electrice, potrivit raportului.

Un studiu al Departamentului de Energie al SUA clasifică aceste pompe de căldură drept cea mai promițătoare alternativă la sistemele actuale.

Progrese majore în sănătate: transplantul

În timp ce transplanturile salvează vieți, nu există suficiente organe disponibile pentru a satisface cererea. Progresele recente în manipularea genetică, cum ar fi CRISPR-Cas9, ar putea schimba acest lucru.

Genomica pentru transplanturi: implantarea cu succes a organelor modificate genetic la om marchează un progres semnificativ în asistența medicală, oferind speranță milioanelor de oameni care așteaptă transplanturi.