Impactul va fi devastator! Alexandru Rafila, anunț crunt făcut în miez de noapte. Acum totul este clar

Alexandru Rafila

Sursă: Facebook, Guvernul României

Alexandru Rafila a venit cu noi detalii despre o posibilă închidere a școlilor în contextul numărului în creștere de infectări. În acest context, ministrul a dat ca exemplu situația din Franța, unde școlile au rămas deocamdată deschise.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că, în ciuda numărului mare de infectări, școlile ar trebui să rămână deschise pentru că impactul ar fi devastator. Oficialul dă ca exemplu situația din Franța unde se înregistrează extrem de multe cazuri și, cu toate acestea, școlile rămân deschise.

„Să discutăm din nou despre închiderea şcolilor e prea mult. Nu pot să spun că nu e preocupant, dar dacă Franţa ţine şcolile deschise la 400.000 de cazuri … Cred că putem să ne gândim că impactul închiderii şcolilor va fi devastator. Nu se pune problema în momentul de faţă, suntem departe de o astfel de abordare”, a spus Alexandru Rafila, la România TV.

De asemenea, ministrul Sănătății a precizat că cifrele oficiale arată că în prezent sunt 13 copii la ATI. Alexandru Rafila consideră că nu este un număr mare și precizează că „sunt situații neplăcute, toţi au comorbidităţi”.

Mortalitatea e mult mai mică acum

În acest context, menționăm că ministrul Sănătăţii a vorbit în cursul zile de astăzi despre mortalitatea generată de COVID-19. Alexandru Rafila a precizat că mortalitatea generată de COVID-19 este în prezent de 8 – 10 ori mai mică decât în luna octombrie a anului trecut când se înregistra acelaşi număr de cazuri.

„Din punct de vedere al mortalităţii, în acest moment, faţă de situaţia similară din luna octombrie, când se înregistra acelaşi număr de cazuri, mortalitatea este de circa 8 – 10 ori mai mică decât în luna octombrie”, a spus el.

Rafila şi-a exprimat convingerea că facilitarea testării privind infectarea cu SARS-CoV-2 va permite un mai bun control al pandemiei.

„Un caz diagnosticat şi izolat automat nu va mai transmite boala şi cred că ăsta este un mare câştig, pe de o parte. Pe de altă parte, o persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze, aşa cum trebuie, de asistenţă de sănătate din timp şi nu ajunge în stadii tardive ale bolii, greu controlabile, care au dus, aţi văzut, la o mortalitate foarte mare”, a explicat ministrul.

Tratamente noi până la sfârșitul lunii

De asemenea, el a anunţat, legat de achiziţia de medicaţie antivirală inovativă, că în aceste zile ar putea fi semnat primul contract cu compania MSD, astfel încât la sfârşitul lunii primele tratamente să se găsească atât la nivelul spitalelor, cât şi la nivelul centrelor ambulatorii de evaluare a pacienţilor COVID.

„În plus, toate aceste centre şi spitale au Remdesivir, antiviral injectabil, au Favipiravir, despre care am făcut o informare pentru populaţie, extrem de accesibilă, aş spune. Medicamentul Favipiravir se va găsi în scurt timp şi în farmacii cu circuit deschis, dar va fi eliberat strict numai pe bază de prescripţie şi cu o evidenţă clară, pentru că e un medicament toxic şi trebuie să evităm ca populaţia să consume un astfel de produs atunci când nu este necesar”, a menţionat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.