Privatizarea lunii, daca i se poate spune asa, urmeaza sa fie cea a Regiei Autonome a Serviciului Roman de Informatii – Rasirom. De fapt, privatizare e numai un fel de a spune, pentru ca acest lucru nu se intampla in toata regula.
Se intampla mai degraba o hacuire a „averii” sereiste. Daniela Buruiana-Aprodu, deputat al Partidului Romania Mare (PRM) si membru in comisia de control a SRI, ne declara: „Rasirom se va sparge in trei. Este vorba de o societate extrem de rentabila, care si-a platit tot timpul toate datoriile catre stat”. Din productia Rasirom se aprovizioneaza si ofiteri din armata, dar si compartimente din cadrul Serviciului Roman de Informatii.
Echipamentul antitero are clienti externi
Intentia de defalcare a segmentelor Rasirom apartine partidelor din coalitia aflata la putere. Reprezentantii lor au sustinut, de altfel, segmentarea in trei a acestei regii. Primul segment ar fi cel al fermei (gospodariei) agricole Pelendava, din judetul Dolj. Tot legat de acest capitol, al fermei, se afla si restaurantul, ca si hotelul SRI, precum si magazinele locale – toate din Banie – in incinta carora se comercializeaza o parte din produsele fermei.
Dupa aprecierea unanima a parlamentarilor, dintre care unii au fost chiar invitati si au tras un chefulet pe-acolo, ferma este superba, ogoarele si animalele, bine ingrijite. Aceleasi surse parlamentare suspecteaza ca unul dintre cei care urmareste cu mare atentie aceasta separare este chiar Radu Berceanu, care se simte la Craiova ca-n fieful propriu. Dovada ca are si bune informatii de acolo, cu cativa ani in urma, in toamna anului 1993, fiind si autorul unei interpelari in Parlament in care afirma ca SRI eludeaza legea.
Berceanu sustinea la acea vreme ca, desi primul serviciu de informatii al tarii afirmase ca nu desfasoara activitati comerciale, el este diriguitorul unui set de magazine in centrul Craiovei. In care vinde, de altfel, si legendarii hamburgeri savurosi, produsi de un detasament special al serviciului.
A doua halca vizata ar fi cea a fabricii de confectii din oraselul Vanju Mare, aflat la aproximativ 70 kilometri de Craiova, acolo unde exista si o mare unitate militara. Fabrica de la Vanju Mare se ocupa cu confectii speciale.
Articolele produse la olteni sunt si din categoria uniformelor antiteroriste. Asa stand lucrurile, se intelege ca la Vanju Mare au venit si contracte din strainatate, pe dolari buni, ceea ce da mai multa culoare mizei pe care o reprezinta fabrica.
Nici a treia halca rezultata din divizarea regiei nu se lasa mai prejos. Este cazul firmei Protehnos, care face echipamente de siguranta, sisteme de alarma – si deja si-a capatat o reputatie in domeniu.
Printre cei care se bat pentru „marul rosu si apetisant” al SRI sunt si cateva ministere. In primul rand, cel al Internelor, dar, deopotriva, si cel al Justitiei – desi e greu de realizat ce i-a casunat tocmai lui Valeriu Stoica sa aiba o ferma in ograda.
Scor : 5-4,
ca la penaltiuri
Fortele parlamentare din opozitie au incercat sa determine luarea, in cadrul comisiei care controleaza SRI, a unei pozitii favorabile privatizarii pe ansamblu a regiei, prin intermediul clasicei filiere a FPS. Cel care a supus proiectul spre dezbatere intregii comisii a fost chiar presedintele comisiei, Nicolae Ionescu-Galbeni, din partea PNTCD. Dar aliatii coalitiei au sustinut fragmentarea Rasirom. Pana la urma, ei au castigat cu 5-4, scor strans la voturi, ca dupa executarea penaltiurilor de departajare.
Nemultumite, partidele din opozitie au inaintat o scrisoare deschisa primului-ministru si asteapta raspuns. Opozitia nu e de acord ca regia sa iasa de sub gestiunea SRI.
De doua ori in fiecare an, Comisiei permanente de control a SRI i se prezinta situatia. Membrii comsiei ne-au declarat ca asupra directorului SRI, Costin Georgescu, se fac presiuni pentru impartirea regiei. Lehametit, el ar fi cedat, sustine aceeasi sursa. Cel care nu ar fi tocmai de acord ar fi adjunctul sau, Mircea Gheordunescu.
Invitat sa-si exprime pozitia, generalul Constantin Horobet, directorul general al Rasirom, ne-a declarat: „Este pe cale sa apara in Monitorul Oficial o hotarare guvernamentala referitoare la situatia noastra. Ea priveste transmiterea unor active din cadrul regiei. De fapt, problema s-a hotarat la Guvern. Cel mai bine e sa vorbim pe documentul oficial. Eu, unul, nu sunt decat administratorul unei averi care e a statului. La noi au fost si controale. Nu a existat nimic care sa nu fie la locul sau ori sa fie ascuns ochiului parlamentarilor. Comisiile au venit, au vazut – si le-a placut ce-au gasit”.
Sisteme de alarma
pentru banci
si vama
Un alt director interesat in transformarile care se produc, inginerul Teodor Hristea, de la Protehnos, ne-a marturisit: „La ora actuala, pot spune ca Protehnos se confunda cu regia. Firma noastra va ramane singura din componenta regiei. Nici nu s-ar putea altfel, pentru ca ea se ocupa cu producerea de sisteme de paza si protectie pentru obiective de siguranta nationala. Mai executa aparatura de protectie si pentru retele de calculatoare sau de transmisiuni. Deja am efectuat, de asemenea, si lucrari pentru obiective civile, precum sistemele destinate Directiei Vamilor si societati bancare.”
Alte pareri (parlamentare) sunt impartite. Vasile Mandroviceanu, de la PNL, membru si el in Comisia permanenta a Senatului si Camerei pentru controlul SRI, ne-a confirmat: „Intr-adevar, firma Protehnos e singura care a ramas in componenta regiei. Patrimoniul legat de restaurante si cladiri a intrat in componenta Consiliului Judetean Dolj (CJD). Ferma propriu-zisa a fost trecuta la Ministerul Justitiei. Aici va fi integrata Directiei Penitenciarelor, unde „Pelendava” va contribui la bunastarea pensionarilor stabilimentului. Ea va furniza si de-acum inainte, ca si in trecut, hrana pentru studentii Insitutului National de Informatii (INI), sigur, contra cost. INI platea si pana acum, dar cu un adaos comercial mai mic.
Scopul acestei separari este ca SRI sa se debaraseze de activitatile economice. Pentru ca o umbra de indoiala pluteste asupra SRI. Lumea credea ca profitul merge in alta parte si nu priveste cu ochi buni activitatile economice pe care le face regia. Dar Rasirom e cu siguranta profitabila”. Senatorul UDMR, GyA