Acţiunile African Minerals au scăzut cu 16%, cel mai mult din 24 august 2012 şi până acum. Calder, care devenise CEO-ul companiei în august anul trecut, a fost înlocuit de Bernard Pryor, potrivit unui comunicat al African Minerals dat ieri publicităţii. Pryor este un fost director al Anglo American Plc şi a devenit director non-executiv independent în aprilie 2011.
„Noul CEO împărtăşeşte aceeaşi viziune cu restul consiliului de administraţie şi anume că African Minerals trebuie să se concentreze pe omogenizarea producţiei şi reducerea costurilor, şi ulterior pe facilitarea creşterii companiei“, a declarat Frank Timiş.
African Minerals, care are o capitalizare bursieră de 1,1 mld. dolari, a început transportul maritim de minereu de fier, folosit pentru producerea oţelului, de la mina din Tonkolili în noiembrie 2011, devenind cel mai mare producător din Sierra Leone. Directorul financiar al companiei, Miguel Perry, şi-a dat şi el demisia şi va fi înlocuit de fostul director financiar al Kazakhmys Plc, Matthew Hird, începând cu 1 octombrie.
„Încă de la început a fost clar faptul că marea ambiţie a lui Calder a fost să facă din African Minerals un producător diversificat în Africa de Vest, în viitorul apropiat. Poate că cea mai mare preocupare a noastră, din ultimele luni, faţă de African Minerals a fost că societatea se mută prea mult şi prea repede spre Fuziuni şi Achiziţii în următoarele luni“, menţionează analistul grupului Jefferies, Seth Rosenfeld.
Calder anunţa în iunie că producătorul studiază achiziţia de materii prime, precum cuprul şi materii prime pentru fabricarea oţelului. „Există oportunităţi enorme în Africa de Vest, la nivel de produse şi de ţări, pentru care suntem extrem de bine poziţionaţi ca să profităm de ele“, a spus Calder. Preţul minereului de fier, cea mai expediată marfă după ulei, s-a triplat în ultimul deceniu, încurajând companiile minere să se extindă în noi regiuni, departe de nodurile tradiţionale, cum ar fi Brazilia şi Australia.
„La valoarea nominală, schimbarea CEO-ului după doar 12 luni nu este un lucru pozitiv. La nivelul activelor, planurile de producţie şi costurile rămân o prioritate şi sunt pe drumul cel bun“, a menţionat Rob Clifford, un analist al Deutsche Bank.
Fostul CEO, Alan Watling, a fost angajat în calitate de consilier special al bordului director şi pentru Timiş, în materie de porturi şi căi ferate, a anunţat compania. Watling a fost director executiv din 2009 şi până în 2012.
„Încrederea investitorilor ar putea scădea după aceste plecări din companie şi nu ar fi o surpriză să asistăm la slăbiciuni pe termen scurt în preţul acţiunilor“, scriu analiştii Citigroup, Michael Flitton şi Heath Jansen. Compania a atras anul trecut 1,5 mld. dolari sub formă de investiţii de la Shandong Iron & Steel Group din China, în schimbul a 25% din mină. African Minerals ar putea solicita de la chinezi o refinanţare a datoriei pentru extinderea minei Pepel a cărei cost este estimat la 2 până la 2,5 mld. dolari şi este programată până în 2016. Lucrările se aşteaptă să stimuleze capacitatea de producţie a companiei la 35 milioane de tone anual.
SURSA: Bloomberg