Imperiul ISIS: cum câştigă jihadiştii milioane de dolari

Raidurile aeriene ale Coaliţiei nu au reusit sa stopeze câştigurile de milioane de dolari pe săptămână din petrol ale Statului Islamic. Mai mult decât atât, jihadiștii și-au consolidat controlul asupra câmpurilor petroliere din Irak astfel că în prezent coordonează un imperiu al contrabandei cu produse petroliere în Turcia, Iordania și Irak, potrivit autorităților irakiene și unor unor surse interne, citim în publicaţia The Guardian.

După șase luni în care au acaparat un teritoriu vast, gruparea islamistă radicală câștigă milioane de dolari pe săptămână din operațiunile sale petroliere, susțin autoritățile americane.  Jihadiștii controlează aproximativ șase câmpuri petroliere irkiene. Ei le-au făcut operaționale într-un timp foarte scurt și apoi au stabilit rețele de tranzacționare în nordul Irakului, unde contrabanda a fost în floare ani de zile.

De la începutul lunii iulie până la sfârșitul lunii octombrie, cea mai mare parte a petrolului Statului Islamic a mers către Kurdistanul irakian. Califatul Islamic auto-proclamat a vândut petrol comercianților kurzi, cu o reducere majoră de preț. Din Kurdistan, petrolul a fost revândut comercianților turci și iranieni. Profiturile i-au ajutat pe militanții ISIS să-și plătească cheltuielile de întreținere: 500 dolari pe lună pentru un luptător ISIS, în timp ce un comandant militar primește aproximativ 1.200 dolari lunar.

Statele Unite au făcut presiuni asupra liderilor kurzilor irakieni pentru oprirea contrabandei, dar fără succes. Petrolul se vinde în continuare în Turcia, via Siria. Jihadiștii sunt capabili să se mute de pe o piață pe alta, după cum afirmă contrabandiști. La începutul acestei săptămâni , ONU a cerut țărilor vecine Irakului și Siriei să intercepteze autocisternele care ies din teritoriile controlate de militanții islamiști.

„Cumpărăm un transport de 26 până la 28 de tone de petrol pentru suma de 4200 de dolari. Noi îl vindem în Iordania cu 15.000 de dolari. Fiecare contrabandist vinde în jur de 8 autocisterne pe săptămână”, a declarat pentru The Guardian Sami Khalaf, contrbandist, fost ofiţer de informaţii irakian în regimul Saddam Hussein. Potrivit lui Khalaf, care trăieşte în capitala Iordaniei, Amman, contrabandiştii îi mituiesc pe vameşi cu 650 de dolari pentru fiecare cisternă care trece.

Oficiali ai serviciilor secrete irakiene confirmă faptul că ISIS utilizează provincia Anbar, care are graniţă cu Iordania, ca un centru major de contrabandă. Jihadiştii controleaza trei câmpuri petroliere majore în Irak – Ajeel, la nord de Tikrit, Qayara, și Himrin.

Un oficial din oraşul Kirkuk, controlat de kurzi a declarat că 435 de tone de petrol brut provenind din zăcământul Ajeel, aflat în provincia Salahuddin a fost transportat recent la Anbar. De acolo a plecat spre Amman. Purtătorul de cuvânt al Ministerului irakian al Petrolui, Asim Jihad, declară că nu are cunoștință de cantităţi de petrol care să fie introduse ilegal în Iordania, dar a recunoscut că ISIS exportă petrol brut spre Turcia, prin Siria. "Facem presiuni asupra Turciei pentru a opri acest tip de comerț, pentru că întărește ISIS", a spus Jihad.

Înainte de fi capturate de ISIS, câmpurile petroliere produceau între 400.000 şi 500.000 de barili de petrol pe zi, potrivit unui oficial al North Oil Company din Irak, ce a supervizat toate câmpurile din zonă înainte ca militanții să preia controlul. Un comerciant a spus că 3.000 de tone de petrol brut pe zi merg spre Kurdistan. De acolo, petrolul dispare spre Turcia și Iran.

"Comercianții kurzi au fost de acord sa cumpere petrol la jumătate din prețul de piaţa internațională și au plătit 1.500 dolari pentru ca fiecare cisternă să treacă prin punctele de control vamal Peshmerga din zonele Kirkuk, Makhmour, Daquq și Tuz Khormato", declară Karim Hassan, un şofer care transportă petrol în zonă de 13 ani. El este plătit cu 120 dolari până la 150 dolari pentru un transport, dar poate primi peste 300 dolari pentru o călătorie dus-întors, de către persoane afiliate grupării ISIS. Din vamă, petrolul este apoi revândut la comercianți turci și iranieni.

Un locuitor al orașului Mosul a spus că există camioane și cisterne parcate pe marginea fiecărui drum din regiunea Mosul. Se vând toate tipurile de benzină: neagră, roșie, albă și galbenă, de o calitate foarte proastă. Atunci când a fost întrebat daca membrii rețelelor de contrabandă au fost arestați, el a răspuns: „Peştii mici sunt prinşi mereu. Peştele mare scapă întotdeauna.”