Sofert Bacau este inchisa. Azochim Savinesti se afla in aceeasi situatie. Rafinaria Astra a ramas fara titei. Fabrica de ulei de la Rosiorii de Vede a intrat in revizie anuala. Aflat mai mult pe drumuri in ultima vreme – deplasari in interes de afaceri, in delegatii alaturi de premierul Adrian Nastase – si prins intre probleme de natura economica si o campanie de imagine nefavorabila, Ioan Niculae este mult slabit si agitat. Niculae este patronul firmelor mai sus mentionate.
Prin firma sa de referinta, Interagro, Ioan Niculae a inceput, din 1997 incoace, o politica de achizitii majore. In anii care au urmat, a ajuns unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri agricole (50.000 de hectare), patron al Sofert si Azochim (doua combinate de ingrasaminte chimice) si al celei mai profitabile rafinarii (Astra), dar si proprietar de fabrici care produc zahar sau ulei. Numele Niculae a eclipsat de mult notorietatea lui Trita Fanita. Achizitia societatii de asigurare Asirom l-a impus in lumea oamenilor de afaceri. si-a construit un imperiu in care lucreaza aproape 11.000 de oameni. Firmele sale au rulat, anul trecut, aproape 400 milioane de dolari. De cateva luni insa, companiile lui par sa fi iesit din linia dreapta cu care obisnuisera opinia publica in anii trecuti. Problemele au aparut imediat dupa cumpararea Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR), pentru care a obtinut o serie de facilitati la plata datoriilor catre bugetele publice.
„Este doar o campanie de imagine”, explica patronul grupului de firme Interagro. O campanie de imagine presupune existenta unui factor care o intretine. Niculae refuza sa vorbeasca despre originea atacurilor indreptate asupra firmelor sale. Realitatea a demonstrat ca, atunci cand te intinzi prea mult in afaceri vine o vreme cand trebuie sa renunti. In lumea businessului se vorbeste ca problemele lui Niculae au inceput de la rafinaria Astra si ca la origine ar sta un concurent al sau pe piata, proaspat renascut in afaceri, Corneliu Iacobov, si el proprietar de rafinarie (Rafo Onesti). Niculae nu comenteaza, limitandu-se doar la replica: „Cine a intrat primul pe piata produselor derivate din petrol, eu sau Iacobov?” Cand un om de afaceri are o problema, altii vor sa castige. O companie importanta pe piata publicitatii se pare ca s-a oferit sa medieze scandalul din jurul firmelor Interagro, la preturi de milioane de dolari. Solicitat de noi sa confirme aceste informatii, Niculae a raspuns sec: „Este adevarat, dar n-am raspuns la santaj”.
Daca este o campanie de imagine, asa cum a declarat Ioan Niculae, atunci este sigur ca ea s-a pliat pe un segment vulnerabil pentru patronul Interagro: datoriile. Rafinaria Astra avea de platit catre Petrom, in luna aprilie a acestui an, 492 miliarde lei. La aceasta suma s-au adaugat penalitati de intarziere de 150 miliarde lei. Petrom l-a strans cu usa. Livrarile de titei catre Astra au fost stopate.
Pentru rafinaria lui Niculae, petrolul indigen este indispensabil, datorita proprietatilor pe care le are. Recent, patronul Interagro si Petrom au incheiat o conventie care a dat drumul titeiului pe conductele ce leaga rafinaria Astra. Petrom primeste titei importat de Niculae, iar Astra beneficiaza de titei indigen livrat de Petrom, si reporneste productia. „Jos palaria pentru modul in care s-a descurcat Ioan Niculae pana acum. A adus doua vase cu titei si o parte din datorie a fost stearsa. Mai are de platit 200 miliarde de lei. Sa vedem cum se va descurca in continuare”, declara Liviu Luca, liderul sindicatului Petrom. Ultimele cuvinte ale lui Luca pot suna ca o amenintare. Daca nu va continua sa plateasca, Niculae va avea din nou probleme cu Petrom.
„La Sofert si Azochim oprirea productiei este temporara”, afirma patronul Interagro. El spune ca in fiecare an combinatele trec prin perioade de sistare a productiei, din cauza cererii reduse de ingrasaminte chimice. „Anul trecut, Sofert a fost inchis sapte luni, in 2000 trei luni, in 1999 a functionat doar trei luni, in 1997 si 1998 a fost oprit total”, explica Ioan Niculae. Sofert se va redeschide in luna august, conform aceleiasi surse, si odata cu el si Azochim, combinat dependent de produsele realizate de Sofert. „In perioada aprilie – august, nu exista piata la intern pentru ingrasaminte chimice”, mentioneaza omul de afaceri. Situatia celor doua combinate s-a complicat si mai mult din cauza conjuncturii externe. Preturile la produsele chimice au scazut pe piata externa. Interagro este cel mai mare exportator de ingrasaminte chimice, dar livrarile la export nu i-ar fi imbunatatit situatia, ci dimpotriva. Exporturile ar fi adus combinatele pe pierderi. „Preturile la uree au coborat la 85 dolari/ tona, iar costurile de productie sunt de 110 – 112 dolari/ tona”, sustine Niculae.
Intereselor omului de afaceri Iacobov, daca ele sunt reale, li s-au alaturat si altele. Daca Iacobov tinteste rafinaria Astra sau doar petrolul de la Petrom, ceilalti vizeaza terenuri care se afla in proprietatea lui Niculae. Altii apeleaza la santaj, potrivit patronului Interagro, si vor sponsorizari. sansa lui Niculae este sa scape de creditori. Dar, mai ales, sa depaseasca onorabil scadentele la creditele bancare contractate si garantate cu banii Asirom – peste 20 milioane de dolari. Altfel, atacurile se pot indrepta impotriva modului in care a fost administrata compania de asigurari Asirom, iar acest lucru ar putea sa-l coste pe Niculae prabusirea imperiului construit in ultimii cinci ani.
Desi incoltit, Niculae are puterea sa declare ca afacerile lui vor merge inainte si nu renunta nici la ideea de a-si continua largirea grupului de firme Interagro. In prezent, poarta negocieri cu Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului pentru cumpararea societatii Viromet, un alt producator din industria chimica autohtona.