În seara zilei de 12 spre 13 septembrie, Azerbaidjanul a efectuat un atac masiv, de-a lungul graniței cu vecina sa, Armenia. Azerii au avansat în interiorul Armeniei până la câțiva km de Jermuk. În orele care au urmat, pe autostrada spre Jermuk, un convoi de soldați ruși se îndrepta spre vest, purtând steagul în culorile alb, roșu și albastru în spatele fiecărui camion Kamaz care trebuia să sprijine forțele armene.
Această reizbucnire a conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan este cea mai recentă dintr-o serie de frecvente de schimburi de focuri de armă, de-a lungul graniței lor comune, de la finele războiului din 2020 dintre Erevan și Baku, conform rollingstone.com
Un colaps catastrofal al politicii externe ruse, într-o regiune extrem de importantă
Acum 2 ani, Moscova a negociat un acord de încetare a focului între cele două Foste Republici Sovietice. Mii de soldați ruși și polițiști de frontieră au fost staționați în Armenia. Sarcina lor era de a păstra pacea. Dar au eșuat.
„Există o legătură între războiul din Ucraina și ceea ce se întâmplă acum. Rusia are mai puține forțe și mai puțină voință de a pune pe fugă Azerbaidjanul”, spune Tigran Grigoryan, fost membru al Consiliului de Securitate al Armeniei. La rândul său, politologul rus Greg Yudin descrie confruntările recente drept „un colaps catastrofal al politicii externe ruse, într-o regiune extrem de importantă”.
Interesele și legăturile istorice ale Kremlinului în regiune sunt multiple. Iar Moscova a jucat la două capete, vânzând arme și Azerbaidjanului și Armeniei.
Eșecurile militare ale Rusiei generează instabilitate în sfera de influență a Moscovei
Eșecurile militare ale Rusiei în Ucraina generează instabilitate în tot ce înseamnă sfera de influență a Moscovei. Supraviețuirea strategiei de securitate a lui Putin depinde de obținerea unei victorii în Ucraina, dar există mai multe modalități prin care un imperiu se poate autodistruge.
Pentru a nu lăsa ca regimul lui să piară odată cu ambițiile sale, Putin trebuie să parieze. Anunțul său, din 21 septembrie, că Rusia va mobiliza sute de mii de recruți și îi va trimite în Ucraina pare un efort disperat de a împiedica prăbușirea imperiului său.
„Putin a evitat mobilizarea în tot acest timp. El știe că aceasta este o escaladare a conflictului, transformându-l în „război adevărat,” spune dr. Olga V. Chyzh, profesor asistent de științe politice la Universitatea din Toronto.
Rusia își pierde imperiul încercând să întărească strânsoarea
Aceeași greșeală strategică care l-a lăsat pe Putin cu o armată amputată îi face acum țăndări politica externă.
„Rusia este o putere hegemonică regională. Dar este una care își menține influența prin forța brută. Nu au capital social. Nu e surprinzător că, după ce au văzut cât de slabă este armata rusă, aceste țări au început să meargă pe drumul lor”, a spus Chyzh, care consideră că, practic, „Rusia își pierde imperiul încercând să întărească strânsoarea”.
Armenia caută noi aliați, SUA deja au făcut primul pas
”În ultimele ciocniri, „au existat mai multe informații conform cărora azerii au bombardat o bază rusă, iar rușii au spălat putina. Nu au făcut nimic”, notează Grigoryan. El susține că, faptul că azerii au decis să-i prindă pe ruși în focul încrucișat arată că nu sunt deloc îngrijorați de un răspuns din partea Moscovei.
Acesta poate fi motivul pentru care Armenia caută alți aliați. „Mă aștept ca Armenia să încerce să-şi diversifice relațiile”, spune Grigoryan. Statele Unite au făcut deja un pas mare în actuala criză dintre Azerbaidjan și Armenia, negociind, la New York, un acord de încetare a focului între cei doi vecini.