La inceputul saptamanii trecute, Oficiul National al Cinematografiei (ONC) a difuzat un comunicat de presa prin care anunta blocarea conturilor bancare ale televiziunilor private. O surpriza neplacuta, care anunta debutul procedurii de executare silita pentru recuperarea creantelor acumulate la Fondul National al Cinematografiei. Datoriile se ridica la 5,884 miliarde lei, reprezentand contributia de 3% din pretul minutelor de publicitate vandute de televiziuni in perioada ianuarie-aprilie a.c. Taxa este principala sursa de venituri extrabugetare a Oficiului, fiind stabilita prin Ordonanta de urgenta nr. 67/1997 si aprobata prin Legea nr. 22/1999. In fruntea listei datornicilor se afla societatea Mediapro International (sub umbrela careia functioneaza Pro TV), cu o datorie de 4,258 mld. lei, urmata de Antena 1, cu 823 milioane lei, Amerom (Prima TV), cu 732 milioane lei, si Romsat (Tele 7 abc), cu 70 milioane lei. Contributia de 3% la Fondul Cinematografiei a fost aplicata de anul trecut. Fiecare societate a incercat sa adopte o strategie proprie. Antena 1, de exemplu, a investit doua miliarde de lei in filmul „Triunghiul mortii”, devenind coproducator si castigand pentru scurt timp bunavointa ONC. Prima TV si Tele 7 abc, televiziuni sarace, au fost privite cu ingaduinta. Razboiul „adreselor” si al declaratiilor s-a purtat in special cu Pro TV, care, pe parcursul anului trecut, a declarat ca nu are venituri din publicitate, exploatand scaparile OUG nr. 67/97, document in care nu se facea vreo referire la intermediarii care vand minute de publicitate tv.
Legea nr. 22/1999 a ajustat deficientele ordonantei. Dupa un an de tergiversari si pasuire, ONC a pus acum piciorul in prag. Pestele cel gras, in speta Mediapro International, s-a trezit, pe 25 iunie, cu un cont blocat la ING Barings. Fireste, pentru a nu-si sifona imaginea si blazonul, Mediapro a negat in acele zile negre ca ar avea vreun cont blocat. Ca lucrurile n-au stat asa o doveste „Cererea de ordonanta prezidentiala” pe care Adrian Sarbu, directorul general al Mediapro International, o inainteaza presedintelui Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti in data de 28 iunie a.c. In acest document, directorul general solicita deblocarea imediata a contului nr. 0103258917 pe care Mediapro il are ING Barings, sustinand cu argumente ca masura intreprinsa de ONC este ilegala si abuziva. Unul dintre argumente se refera la faptul ca, potrivit textelor legale, ONC trebuia mai intai sa trimita o instiintare de plata, apoi, dupa 15 zile, sa expedieze somatia si, dupa alte 15 zile, sa declanseze procedura efectiva de executare silita. Tot in acest document se precizeaza ca demersul ONC nu are baza legala, pentru aplicarea procedurii fiind abilitate unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, si se respinge ideea ca respectiva creanta pe care ONC vrea sa o execute ar fi bugetara. Totusi, in aceasta cerere de ordonanta prezidentiala, Mediapro International nu contesta faptul ca ar avea obligatii fata de ONC.
Pe 30 iunie, instanta suspenda blocarea contului Mediapro pe motiv de neindeplinire corecta a procedurii de catre ONC, procedura care s-a bazat pe o instiintare de plata de la sfarsitul anului trecut. Regizorul Stere Gulea, vicepresedintele ONC, ne-a declarat: „Aprobarea cererii de suspendare nu inseamna anularea procedurii de executare silita, iar ONC este hotarat sa mearga pana la capat”. Pe de alta parte, Sorin Oancea, director executiv la Antena 1, ne-a spus ca nici un minut conturile televiziunii sale n-au fost blocate si ca va actiona ONC in judecata pentru defaimare.
Suma de 5,8 miliarde lei e ridicola in comparatie cu datoriile de ordinul sutelor de miliarde pe care diferite societati le au fata de stat, societati care dorm linistite, fara a fi amenintate cu executarea silita. Doua ar fi explicatiile care stau la baza acestui demers al Oficiului. Prima, ca regizorul Radu Gabrea, presedintele ONC, care a trait multi ani in Germania, incearca sa impuna o conduita „nemteasca” pe malurile Dambovitei. (Ceea ce nu e deloc rau!). Cea de-a doua nu este tocmai o explicatie, ci o speculatie referitoare la manevra discreta a Guvernului, in a carui subordine functioneaza ONC, de a le arata „pisica” posturilor de televiziune: „Aveti grija cum va comportati, vin alegerile!”
Imperiul PRO a intrat in conflict cu statul
8 iulie 1999, 12:00
Ultima modificare în 8 iulie 1999, 15:00
La inceputul saptamanii trecute, Oficiul National al Cinematografiei (ONC) a difuzat un comunicat de presa prin care anunta blocarea conturilor bancare ale televiziunilor private. O surpriza neplacuta, care anunta debutul procedurii de executare silita pentru recuperarea creantelor acumulate la Fondul National al Cinematografiei. Datoriile se ridica la 5,884 miliarde lei, reprezentand contributia de 3% din pretul minutelor de publicitate vandute de televiziuni in perioada ianuarie-aprilie a.c. T
Etichete: arhiva,
mediapro
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook