Deşi ideea informatizării sistemelor sanitare a fost pusă în practică de curând, acest demers a început să schimbe deja faţa serviciilor medicale în lume. Informatizarea sănătăţii este una dintre priorităţile UE şi este destinată să le uşureze munca doctorilor şi să limiteze birocraţia din sistemele sanitare, arată un raport UE.
Facilitarea accesului la asistenţă medicală, indiferent de loc înseamnă că medicii au acces nemijlocit la dosarele medicale ale pacienţilor, lucru care înseamnă mai puţine erori de evaluare a stării de sănătate a acestora şi o mai bună administrare a informaţiei medicale.
e-Sănătatea a schimbat, de asemenea, vieţile multora, în special a celor care sufera de boli cronice sau handicap, deoarece acestea pot beneficia de serviciile medicale, cum ar fi consultarea on-line şi de dispozitive portabile care pot monitoriza starea lor de sănătate. Persoanele care suferă de probleme cardiace pot folosi dispozitive care le monitorizeză starea de sănătate şi care atenţionează medicii în cazul în care starea lor se modifică, trăind astfel o viaţă aproape normală.
Un alt instrument foarte folositor este telemedicina, care salvează vieţi în zonele izolate, unde localnicii nu au acces la tehnologie.
În termeni practici, informatizarea sistemelor sanitare ar putea reduce riscul de erori medicale şi ar putea ajuta la depistarea precoce a problemelor de sănătate. Este dovedit că telemonitorizarea pacientilor bolnavi de inimă a redus mortalitatea 15% şi zilele petrecute in spital de bolnavi cu 26%, lucruri care determină limitarea cheltuielilor din sistem cu 10%.
De asemenea, prin folosirea reţetelor electronice, erorile de prescriere si de dozaj de medicamente ar putea fi reduse cu 15%. De asemenea, se preconizează că e-sănătatea va fi esenţială pentru aigurarea asistenţei medicale la preţuri accesibile în societăţile îmbătrânite a Europei.
Prin acces nemijlocit la informaţii de natură medicală, furnizorii de servicii de sănătate (autorităţi publice, spitale) din diferite state membre pot să colaboreze mai strâns pentru a furniza tratamente în străinătate.
e-sănătatea în România
Deşi s-a dovedit anevoioasă, implementarea reţetelor electronice în România a ajuns într-un stadiu avansat. Până la 14 decembrie acum au fost prescrise şi validate peste 5,5 milioane de reţete electronice
Dintre aceste reţete, 4.854.245 au fost eliberate. Reţeta electronică a fost introdusă la 1 iulie şi funcţionează în paralel cu reţeta clasică, urmând ca de la 1 ianuarie să fie obligatorie.
În luna septembrie a.c., Ministerul Sănătăţii a primit din partea Agenţiei Americane pentru Comerţ şi Dezvoltare suma de 422.786 de dolari pentru implementarea sistemului de telemedicină şi telecomunicaţii în domeniul asistenţei medicale primare în zone rurale, izolate.
România are o experienţă de 9 ani în dezvoltarea sistemului de telemedicină. Sistemul actual priveşte, în special, relaţia dintre ambulanţele de urgenţă şi spitale. După Bucureşti şi Tg. Mureş, în prezent, în sistemul sanitar se testează al treilea lea nod de telemedicină care este la Iaşi şi prin care sunt conectate 30 spitale din zona Moldovei.