Rolul lui Cătălin Drulă în afacerea Roșia Montană
O postare pe Facebook a jurnalistului Victor Ciutacu face vâlvă după ce România a câștigat acțiunea îndreptată împotriva companiei Gabriel Resources, în cazul Roșia Montană. Ciutacu dezvăluie că președintele USR, Cătălin Drulă deține acțiuni la Swiss Capital, societate din acționariatul BRK Finance Cluj. La rândul ei, ultima are un milion de acțiuni la Gabriel Resources, compania care s-a judecat cu statul român, scrie flux24.ro.
„Îl vad agitat pe Drula. Ca ai lu’ Ciolacu sunt speculatori. Or fi, habar n-am, dar Drula insusi are actiuni la Swiss Capital, care e actionar la BRK Finance Cluj, care are peste 1 milion de actiuni la Gabriel Resources si garantii pentru inca 2 milioane de actiuni.
In locul lui, m-as fi gandit de doua ori inainte sa dau drumu’ la plangeri”, a scris jurnalistul Victor Ciutacu pe Facebook.
BRK Financial Group a dezvăluit într-un raport publicat vineri după-amiază că deține în portofoliu 1,26 milioane de acțiuni Gabriel Resources. Compania canadiană care a achiziționat în 1998 un drept de exploatare a unui zăcământ de aur din Roșia Montană, județul Alba. BRK Financial este singurul broker listat la Bursa de Valori București.
Adrian Andrici este acționar BRK Financial Group
Anul trecut, BRK Financial Group a anunțat că Ileana Herling a ajuns la o participație de 9,91%. După ce anterior a informat că SIF Muntenia (SIF4) a vândut 15,83% din deținerea sa de 18,33%. Iar fondul FIA DCP Investiții al Atlas Asset Management a ajuns la o participație de 9,2%.
În total, cei doi noi acționari semnificativi dețin aproximativ 19,1% din BRK. Ceea ce implică faptul că, în raport cu pachetul vândut de SIF4, unul dintre ei avea deja o participație pentru care nu era necesară raportarea. Pe platforma termene.ro, Ileana Herling este listată ca acționară la 11 companii. Ea administrează și alte șase societăți. Însă nu este clar dacă este aceeași persoană. Adrian Andrici a devenit acționar semnificativ al BRK Financial Group în 2016. El deține 7,37% din titluri, după ce a achiziționat, pe 24 martie, cea mai mare parte a titlurilor deținute anterior de Banca Transilvania. Aceasta și-a lichidat participația de 9,30% din acțiunile BRK.
Andrici este acționar și la Impact Developer & Contractor
Adrian Andrici mai este un acționar semnificativ, deținând 11,73% din titlurile la Impact Developer & Contractor (IMP). De-a lungul timpului, el a deținut și acțiuni la Armătura Cluj (ARM) și Automobile Craiova (AUCS). O tranzacție notabilă care i-a adus câștiguri substanțiale a fost vânzarea Haber Hațeg către Heineken, în anul 2008. Pe lângă activitatea sa în domeniul afacerilor, Andrici este și proprietarul revistei Kamikaze. Și, începând din 2013, finanțatorul clubului de fotbal CSU Universitatea Craiova.
Conform unui raport al Curții de Conturi, el este identificat drept unul dintre principalii beneficiari ai dosarelor de retrocedare de la ANRP. În cadrul dosarului Alina Bica, este acuzat că a obținut ilegal suma de 4,19 milioane de euro într-un dosar de retrocedări, în care sunt implicați și alți indivizi precum Gheorghe Stelian, Valentin Vișoiu și Gabriel Gheorghe.