Deschiderea bursei către piaţă este unul dintre cele mai importante evenimente din 2010 pentru piaţa de capital autohtonă. Marţi, 8 iunie, a avut loc un eveniment notabil pentru piaţa financiară românească: începerea tranzacţiilor cu acţiunile Bursei de Valori Bucureşti SA (BVB) pe propria piaţă reglementată. Mai simplu spus, bursa s-a listat la bursă. Evenimentul mi se pare notabil pentru mesajul pe care îl transmite investitorilor. Listarea BVB, petrecută într-un context
Deschiderea bursei către piaţă este unul dintre cele mai importante evenimente din 2010 pentru piaţa de capital autohtonă.
Marţi, 8 iunie, a avut loc un eveniment notabil pentru piaţa financiară românească: începerea tranzacţiilor cu acţiunile Bursei de Valori Bucureşti SA (BVB) pe propria piaţă reglementată. Mai simplu spus, bursa s-a listat la bursă. Evenimentul mi se pare notabil pentru mesajul pe care îl transmite investitorilor. Listarea BVB, petrecută într-un context relativ dificil pentru piaţa de capital, arată încrederea bursei în mecanismele pe care instituţia le promovează. Acest mesaj nu este transmis doar de bursă, ca instituţie, ci de întreaga comunitate a brokerilor, în condiţiile în care capitalul social al BVB este deţinut în proporţie de aproximativ 80% de către intermediari activi pe pieţele operate de bursă.
În plus, listarea BVB, alături de listarea în luna ianuarie a celuilalt operator bursier din România, Sibex, reprezintă şi un mesaj puternic şi pentru companiile care iau în calcul listarea şi finanţarea prin bursă. Aceste două listări arată că proiectele importante merg înainte indiferent de contextul de piaţă (care, deşi rămâne dificil şi volatil, s-a îmbunătăţit uşor faţă de cel din anii 2008-2009).
Proiecte noi în următorii ani
Pe piaţa de capital aşteptăm multe proiecte şi evenimente în anii următori. Listarea Fondului Proprietatea şi a Băncii Comerciale Române, privatizarea unor companii de stat sau vânzarea unor pachete minoritare deţinute de stat prin bursă, listarea unor companii private importante, emisiuni noi de obligaţiuni sau unităţi de fond. Toate acestea ar putea ridica piaţa la un alt nivel şi ar putea reprezenta un salt comparabil cu cel pe care bursa l-a parcurs în urma listării societăţilor de investiţii financiare, a Petrom şi a BRD în perioada 1999-2001.
Însă, pentru ca toate aceste proiecte viitoare să aibă loc este nevoie de multe ingrediente. Iar un ingredient important este chiar prezenţa unor exemple recente de listări. În anul 2008, numărul acestor exemple se pregătea pentru o creştere accelerată, însă majoritatea proiectelor au fost oprite din cauza crizei.
Astăzi, după doi ani foarte dificili pentru pieţele bursiere, avem nevoie mai mult ca oricând de listări noi notabile. Bineînteles că listarea BVB şi cea a Sibex aduc toate avantajele specifice unei astfel de operaţiuni: promovare şi vizibilitate pentru emitenţi, posibilităţi de finanţare viitoare prin bursă, lichiditate pentru acţionari etc. Însă elementul specific al listării celor doi operatori bursieri constă în mesajul pe care acesta îl transmite: piaţa de capital are încredere în mecanismele pe care le pune la dispoziţie, şi pentru a arăta acest lucru listează cele mai importante instituţii ale sale. Impresia mea este că vom vedea proiecte foarte importante pe piaţa de capital în următorii doi-trei ani.
Listarea BVB într-un context relativ dificil arată încrederea bursei în mecanismele pe care le promovează.
Răzvan Paşol, director general, Intercapital Invest