Anunț important pentru toți românii care au de gând să acceseze un credit la bancă pentru a-și cumpăra o locuință. Programul "O familie, o casă" este o alternativă a programului "Prima casă" și încă se află în dezbatere publică, ceea ce înseamnă că poate suferi modificări până la implementare.
Ministerul Finanțelor Publice dezbate o Ordonanță de urgență a Guvernului, conform căreia doar locuințele noi vor putea fi cumpărate de români cu credite garantate de stat. Noile prevederi vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Programul „O familie, o casă” este ceva mai diferit față de programul „Prima Casă”. În programul anunțat de MFP se vor încadra doar locuințele noi și cele construite de cel mult cinci ani. „Locuința nouă este definită ca orice locuință recepționată cu cel mult cinci ani înaintea cererii creditului, iar locuințele vechi nu intră sub o limitare din punct de vedere al vechimii”.
Săptămâna trecută Eugen Teodorovici a prezentat detalii legate de acest nou program.
„Lansăm astăzi într-o primă dezbatere, a fost doar o discuţie în cadrul Guvernului, urmând ca în următoarele zile să închidem această propunere şi să o aprobăm în Guvern, programul ‘O familie, o casă’. (…) Acest nou program social de adresează distinct familiilor şi are o serie de avantaje suplimentare faţă de programul Prima casă. Românii vor beneficia de acest program prin contractarea de credite garantate de către statul român sau prin obţinerea unei prime de la stat pentru achiziţia de locuinţe noi direct de la dezvoltatori.(.. ) Programul sprijină puternic familiile tinere să îşi cumpere o locuinţă decentă şi în egală măsură susţine sectorul construcţiilor. Câteva dintre avantajele pe care acest program le aduce – statul poate să garanteze 80% din valoarea creditului acordat, faţă de programul Prima casă prin care statul garantează 50% pentru locuinţe mai noi de 5 ani, respectiv 40% pentru locuinţe mai vechi de 5 ani. Limita maximă a creditului este de 570.000 de lei, aproximativ 120.000 de euro. Avansul este propus a fi între 5 şi 10% din suma solicitată”, a spus Teodorovici la Palatul Victoria.
Conform lui Teodorovici, locuinţele cumpărate prin acest program trebuie să aibă minimum două camere şi o suprafaţă totală care să nu depăşească 100 de metri pătraţi.
„Dobânda este fixă de 5,5% pe an pe toată durata creditului. Ministerul Finanţelor Publice va plăti comisionul aferent gestionării acestor împrumuturi. Vârsta maximă a beneficiarilor programului este de 55 de ani. Programul prevede acordarea de subvenţii astfel: reducerea cu 2,6% puncte procentuale a ratei dobânzii pentru beneficiarii cu venituri nete lunare în anul 2019 mai mici de 6.000 de lei individual, de 7.000 de lei pentru o familie formată din doi adulţi sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil, de 8.000 de lei pentru o familie cu un copil şi de 9.000 de lei pentru o familie cu doi sau mai mulţi copii, reducerea cu un punct procentual a ratei dobânzii pentru beneficiarii care au un copil sau sunt asistenţi maternali pentru un copil, cu două puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai mulţi copii sau sunt asistenţi maternali pentru doi sau mai mulţi copii (…) reducerea cu un punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru beneficiarii eligibili care sunt încadraţi într-un grad grav de handicap sau au în familie persoane încadrate cu un grad de handicap grav”, a mai afirmat ministrul Finanţelor.