Testele de serologie sunt considerate una dintre analizele care vor pune capăt stării de izolare la domiciliu. Acestea  permit medicilor să afle dacă o persoană a avut COVID-19 şi dacă aceasta poate să îşi reia activitatea profesională.

O miză majoră

„Această testare serologică, o aşteptăm cu toţii, în lumea întreagă”, a declarat ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran. „Întreaga comunitate internaţională a cercetătorilor se concentrează” pe aceste teste noi, „pentru a le produce pe scară industrială cât mai rapid posibil”. Acest lucru ar putea avea nevoie de „câteva zile sau cel mult de câteva săptămâni”, a adăugat el. „Este o miză majoră, mai ales din perspectiva renunţării la izolarea la domiciliu”, a insistat ministrul francez, a cărui ţară, Franţa, a impus această măsură la jumătatea lunii martie.

Simple, dar nu indică dacă ai COVID

Bazate pe o analiză genetică, testele actuale, denumite RT-PCR, permit medicilor să afle dacă un pacient este infectat cu noul coronavirus în momentul realizării lor. Mai uşor de realizat (o prelevare sangvină este suficientă), testele de serologie nu au acelaşi obiectiv: ele vizează determinarea stării ulterioare, dacă un individ a intrat în contact cu virusul şi, deci, dacă este a priori imunizat. În acest scop, „ele detectează anticorpii, adică reacţia furnizată de sistemul imunitar” pentru a apăra organismul împotriva virusului, a explicat Andrew Preston, cercetător la Universitatea Bath din Marea Britanie. Aceşti anticorpi sunt de două tipuri, a adăugat profesorul britanic: „IgM (imunoglobulina M), care sunt produşi într-o primă etapă” şi pot fi detectaţi „la aproximativ o săptămână după infectare”, şi IgG (imunoglobulina G), produşi în perioada următoare”.

Imunii pot contribui la salvarea de vieți

Această analiză a posteriori este cu atât mai importantă cu cât numeroase persoane au putut fi infectate fără să ştie acest lucru. În cazul noului coronavirus, se întâmplă adeseori ca mulţi oameni să nu dezvolte deloc simptome, sau foarte slabe, fiind în acelaşi timp contagioase. Chestiunea centrală vizează modul în care îi vom asigura pe toţi oamenii că pot să se întoarcă la lucru”, a declarat medicul Francois Blanchecotte, preşedintele Sindicatului francez al biologilor, care reprezintă laboratoarele de analize medicale din Franţa. „Un medic generalist îmi spunea ieri că dacă îi fac un test serologic şi acesta va dovedi că el este imunizat, atunci îşi va propune serviciile fără niciun fel de frică în beneficiul unui spital învecinat inclus într-o unitate de luptă contra COVID-19”, a adăugat Philippe Herent, directorul general al Synlab Opale, un grup de nouă laboratoare medicale din nordul Franţei.

Limitele testelor de serologie

„Dacă le utilizăm prea devreme, înainte de producţia de anticorpi, pacientul ar putea fi în continuare purtător al virusului şi, deci, contagios”, a prevenit Michael Skinner, medic la Imperial College London.

„Nu putem fi 100% siguri că un test care detectează anticorpi implică faptul că persoana este imunizată”, previne profesorul Preston, deşi aşa se întâmplă „în marea majoritate a bolilor infecţioase”.

Totuși, testele serologice vor permite specialiştilor să spună care este proporţia reală din populaţia mondială care a fost infectată şi, deci potenţial imunizată, care este cel mai probabil superioară estimărilor actuale. Acest lucru îi va ajuta pe medici să calculeze cu o mai mare precizie rata de mortalitate a noului coronavirus, care, în prezent, face doar obiectul unor estimări.