Aspectul pe care se pune cel mai mult accent în realizarea unei instalații electrice este siguranță. În acest sens, preturile finale pot părea foarte mari pentru clienți însă dacă luăm în calcul toate accidentele ce pot apărea precum și nivelul de pericol pe care un simplu contact neizolat corespunzător îl poate aduce, ne putem da seama că este mai bine să alegem calitatea și mai ales, tot ceea ce ne vă cere electricianul care montează instalația. 

Pentru că suntem din ce în ce mai preocupați de independența energetică și de obținerea de rezultate cât mai bune cu un consum de energie electrica cât mai mic, ne îndreptăm atenția spre becurile economice, cele LED și cele care să aibă un consum cât mai mic. Același lucru îl facem și în cazul aparatelor electrice și electrocasnice chiar dacă aici sunt și excepții, precum un frigider, un cuptor sau un aparat de aer condiționat de mare putere.

Dacă pentru sistemul de iluminat, mai ales în ultimii ani, nu este nevoie de legături complexe și nici de conductori mai groși, pentru că prin aceștia nu vă trece un curent mare, cel mai complexe fiind probabil sistemele cap-scară, care să permită aprinderea unui bec din mai multe întrerupătoare, la sistemul de prize și siguranțe trebuie mai multa grijă și conductori dar și prize rezistente, capabile să suporte sarcini mai mari. De exemplu, chiar dacă avem cabluri de curent bune, dacă avem o priză de slabă calitate și alimentăm un consumator mare, inevitabil se va crea și mai multă căldură iar priza, realizată poate din plastic, se va topi, va putea lua chiar foc.

În mod clasic, prizele și întrerupătoarele au sistemele de prindere ale conductorilor cu acele șuruburi, unde băgăm cablul printr-un canal și îl strângem cu un șurub. În timp, acea conexiune se poate consuma, mai ales dacă strângem prea tare șurubul iar acesta practic taie prin cablu sau nu prindem bine întreagă suprafață a cablului. Pentru o cât mai buna gestionare a acestei situații, au apărut în timp sisteme de prindere cu cleme, unde, tot printr-un canal, introducem conductorul și pur și simplu îl strângem cu acea clema, ce acționează că și un clește.

Tot în ceea ce privește siguranță în utilizare și în funcționare a unui sistem electric, comparativ cu instalațiile vechi, acum exista atât siguranțele normale cât și cele automate, mult mai disponibile și mai ușor de montat chiar și de către cei fără foarte multa experiență în domeniul electric. Astfel, acestea se montează acum și în număr mai mare, mai ales pentru camerele unde exista sau vor exista mai mulți consumatori și de puteri mai mari, din nou, pentru prize.

Datorita faptului că un cablu este îngropat în perete, este foarte dificil să făcut schimbări o data ce s-a aplicat și stratul de vopsea sau cel de rigips, practic unde peretele este finalizat. Astfel, trebuie gândit de la început ce consumatori, sisteme de iluminare și așa mai departe se doresc a fi existente în fiecare camera. În acest fel, sunt trasate încă de la început canalele necesare și realizate în doze și în punctele de joncțiune legăturile necesare.

O data finalizate lucrările de bază, ultima parte este cea de aplicare a prizelor, întrerupătoarelor, corpurilor de iluminat. Și alegerea acestora se poate dovedi a fi dificilă, dorind ceva care să se integreze bine în decorul camerei, să se asorteze cu culoarea pereților, a corpurilor de mobila sau cu alte aspecte. Și desigur, mai mult de atât contează și eficiența acestora. Nici pentru acestea nu trebuie făcut astfel rabat de la calitate. Iar pentru asta, o alegere foarte bună este un magazin specializat unde produsele să fie de cea mai bună calitate, la prețuri accesibile.

Exista anumite poziții standard pentru unele prize sau întrerupătoare. În zonele rurale mai ales și acolo unde nu exista alimentare cu gaze și chiar și cu apă curentă, este utila și în baie o priză, pentru boiler și pentru pompe dacă este cazul. Sau dacă nu, acestea să fie instalate în locurile potrivite dacă proprietarii au realizat o camera separata pentru acestea. De asemenea, întrerupătoarele din cele mai multe camere de amplasează în apropierea ușilor, pe partea pe care acestea se deschid, pentru a aprinde rapid lumina. Iar unde avem mai sus menționatele sisteme cap-scară, că de exemplu în cazul unui balcon la care au deschidere doua camere separate, o terasă ce se întinde pe întreagă lungime a casei sau un garaj de unde se poate intra și de afara dar și din casa, întrerupătoarele trebuie amplasate acolo unde se ajunge mai ușor și mai rapid la ele, să fie și cât mai intuitiv de găsit.

Pentru realizarea sistemului de iluminare trebuie să luam în considerare poziția casei fata de soare, numărul și mărimea ferestrelor și a spatiilor prin care lumina de afară poate pătrunde în interior, dacă în fără ferestrelor avem pomi, alte construcții sau dacă este loc liber. Avem nevoie astfel de mai multe sau mai puține corpuri de iluminat, care să ofere mai multă sau mai puțină lumină.