Fără niciun fel de protecție, în cazul în care tușim, aerul expirat aruncă particule până la o distanță de un metru și jumătate. Ignazio Maria Viola, specialist în aerodinamică: Ce am remarcat este că masca de faţă poate face diferenţa în privința cantităţii de aer expirat. Așa cum ați văzut, este redusă la cel puțin două treimi.
Atunci când o persoană infectată tușește, aruncă în aer particule fine, încărcate cu virusul. Și cum mulți sunt reticenți în a purta mască, cercetătorii le demonstrează că nu au dreptate când refuză acest accesoriu sanitar.
Testele au fost efectuate pe toate tipurile mască, cea chirurgicală, vizetă și chiar mască făcută de mână. Toate au demonstrat că reduc distanța la care pot ajunge particulele expirate cu până la 90%. Singura excepție notabilă este vizeta, în cazul în care nu este folosită în tandem cu o mască de protecție, permite eliberarea unui jet de vapori foarte puternic în jos.
În cadrul testelor, cercetătorii au determinat și că poziția din care cineva care tușește și poartă dispozitivul de protecție, este irelevantă, transmite TVR.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea