Desi pare greu de crezut, fata de legumele proaspete, afectate de sezonalitate, cele congelate prezinta cateva avantaje, deloc de ignorat. Astfel, acestea din urma fierb mai repede – motiv pentru care la preparare se pierd putine vitamine – necesita mai putin timp de prelucrare si pot fi consumate ca atare in orice perioada a anului, in proportie de 100%, fiind deja curatate. Trebuie luat in calcul si faptul ca legumele proaspete existente in extrasezon sunt mai scumpe decat cele congelate si au proprietati mult diminuate, deoarece provin fie din import, fie din sere. Dupa curatare, cartofii proaspeti sufera un proces de oxidare, ceea ce nu se intampla in cazul cartofilor congelati, care isi pastreaza culoarea si continutul in vitamine si care necesita la prajire mai putin ulei.
Agroalim se numara printre primele firme care au spart gheata pe aceasta piata, testand, initial timid, reactia consumatorilor la astfel de produse. A inceput aceasta activitate cu un camion de cartofi congelati, marca Lutosa, importati de la firma Van den Broeke din Belgia, in 1994. Primii clienti au fost restaurantele, fast-food-urile si gospodinele cu un venit financiar peste medie. Acum se poate vorbi de o piata foarte buna, mai ales vara pe litoral si iarna in bucatariile femeilor cu program de lucru prelungit. De asemenea, barbatii singuri, carora nu are cine sa le gateasca au devenit cumparatori frecventi de cartofi congelati, scapand astfel de calvarul curatatului.
De-a lungul timpului, Agroalim a mai lucrat cu Mc Cain – furnizorul numarul 1 pe plan mondial – si cu firma libaneza Hdayed, de la care aduce cartofii Ready Frites si Famous Frites.
In 1995 s-a trecut si la importul de legume congelate aduse de la firma DArta din Belgia, apoi si de la FRoSTA (Germania). Amestecurile au fost bine primite la restaurante, unde erau folosite ca garnituri. Astfel au intrat in tara legume, ca broccoli, care la noi nu se cultivau la acea data. In supermarketuri se comercializeaza cu mare succes produsele care au un gust exotic, cum ar fi amestecul chinezesc, cu ciuperci negre si bambus.
Anul trecut, intre firma germana FRoSTA, unul dintre cei mai mari producatori din Europa, si Frigorifer Tulcea SA, proprietate a grupului Agroalim, a inceput o colaborare care vizeaza productia pe plan local a legumelor congelate marca Tiko.
In prezent, Agroalim distribuie o gama foarte variata de legume congelate: de larg consum, preluate de la producatori interni, si de lux, provenite din import. Toate au indicativul IQF, care presupune un sistem special de congelare rapida, ce nu permite produselor sa se lipeasca intre ele.
In toate tarile in care este prezent, Mc Donalds foloseste acelasi soi de cartof, respectiv Russet Burbank, care nu se cultiva la noi. Reteaua de fast-food-uri din Romania recurge la cei doi furnizori traditionali ai companiei: Mc Cain si Frisch & Frost. Pe viitor se intentioneaza asimilarea si in tara noastra a soiului de cartof amintit si achizitionarea unei linii tehnologice de prelucrare la standardele acceptate de Mc Donalds. Tinand cont de dezvoltarea actuala a companiei in Romania, acum nu s-ar utiliza decat 10% din capacitatea unei astfel de linii, in conditiile in care investitia ar fi de cateva milioane de dolari.
„Deocamdata, asteptam sa mai creasca atat numarul de restaurante, cat si consumul de produse Mc Donalds in Romania, precizeaza Cristian Savu, director relatii publice.
Aceeasi companie utilizeaza pentru sandvisuri salata refrigerata Eisberg, cultivata in doua ferme private din zonele Buzau si Targoviste si prelucrata de firma Eisberg SRL. Consumul anual in cele 44 de restaurante existente in prezent este de aproximativ 1.500 tone de cartofi si 200 tone de salata.
Alte firme care isi fac simtita prezenta pe aceasta piata ca importatori sunt Intertrofo, La Fourmi si Sempre Vit. In schimb, din diverse motive – lipsa instalatiilor frigorifice, greutati in achizitionarea materiei prime, o piata aflata inca in stare incipienta etc., – producatorii interni de legume congelate sunt foarte putini, iar oferta lor este destul de limitata cantitativ si sortimental. De aceea, aceasta categorie de produse nu apare in situatiile publicate de Comisia Nationala pentru Statistica.
Pretul impiedica
dezvoltarea pietei
Anul trecut, Prola SA din Ploiesti a produs 60 tone de vinete, 30 tone de ardei si 20 tone de fasole fideluta. Actionarul principal al firmei este Sirius Trade SRL, care face parte din holdingul Cibela. Societatea din Ploiesti dispune de spatii suficiente si de posibilitati de dotare, de aceea intentioneaza ca in viitor sa-si extinda productia si sa congeleze fructe si legume in sistem IQF. „Deocamdata, avem probleme cu ambalarea, care este manuala, dar 1999 a fost pentru noi un an de inceput si de cunoastere a pietei, afirma Eugen Marinoiu, director general la Prola SA.
Inca din 1993, cu mult inainte de a incepe colaborarea cu FRoSTA si Agroalim, firma Frigorifer SA din Tulcea producea legume si fructe congelate pe o instalatie canadiana, achizitionata de la o societate din Bacau, care s-a inchis.
„Fiind vorba de produse noi, am avut unele probleme, recunoaste Mihail Mitrea, director general. „Consumatorii aveau retineri, considerand ca ceapa congelata este totuna cu cea degerata. Am avut noroc cu o firma italiana care a cumparat tot stocul si astfel au inceput si romanii sa capete incredere. De altfel, primii clienti au fost chiar angajatii societatii, isi aminteste Mihail Mitrea.
Cu toate eforturile depuse de producatorii locali, trebuie sa recunoastem ca reticenta consumatorilor a fost invinsa datorita calitatii produselor provenite de la firme renumite, care au zeci de ani de experienta in domeniu. Acestea au convins cumparatorii ca prin congelare se conserva cel mai bine vitaminele, proteinele si fierul, se pastreaza gustul specific fiecarei legume si nu este necesara utilizarea de conservanti.
Singura piedica in dezvoltarea pietei ramane puterea de cumparare, aceste produse nefiind prea accesibile. Desigur, consumul exclusiv de semipreparate ar secatui chiar si bugetele mai rasarite. Dar in anumite situatii, cum ar fi lipsa de timp sau oaspeti neasteptati la masa, punga de cartofi congelati din frigider, tinuta de rezerva, este o adevarata binecuvantare.
Importatorii au spart gheata in comertul cu legume congelate
13 ianuarie 2000, 12:00
Ultima modificare în 13 ianuarie 2000, 14:00
Desi pare greu de crezut, fata de legumele proaspete, afectate de sezonalitate, cele congelate prezinta cateva avantaje, deloc de ignorat. Astfel, acestea din urma fierb mai repede - motiv pentru care la preparare se pierd putine vitamine - necesita mai putin timp de prelucrare si pot fi consumate ca atare in orice perioada a anului, in proportie de 100%, fiind deja curatate. Trebuie luat in calcul si faptul ca legumele proaspete existente in extrasezon sunt mai scumpe decat cele congelate si au
Etichete: arhiva,
congelate,
firma,
legume
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook