Productia de seminte de floarea-soarelui din acest an nu face exceptie de la criza generala a agriculturii romanesti. Efectele le vor resimti consumatorii, care conform anticiparilor producatorilor de uleiuri comestibile, pana la sfarsitul anului ar putea plati dublu pentru un litru de ulei de floarea-soarelui. Deja s-a apelat la rezerva de stat, din care au fost scoase pana in prezent 8.000 tone de ulei brut, existand cereri pentru o cantitate similara. Situatia este critica, cu toate ca anul trecut s-a inregistrat o productie record de seminte de floarea-soarelui.
Fabricile au ramas fara materie prima
Una dintre cauzele care au condus la epuizarea rapida a stocurilor de seminte este politica promovata de Guvern pentru cresterea exporturilor. Fara a face diferentieri intre materii prime si produse finite, exportatorii se bucura de avantaje identice, indiferent daca exporta seminte, sau ulei rafinat. Astfel, agentii economici beneficiaza de un impozit pe profit de numai 5% aferent activitatii de export, floarea-soarelui fiind scutita de taxe vamale la export. Numai in primele patru luni ale anului in curs, vanzarile de seminte de floarea-soarelui au atins valoarea de 17,4 miloane dolari, ceea ce corespunde unei cresteri de 251,1% fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, exporturile de ulei comestibil au crescut cu numai 27,2% fata de aceeasi perioada din 1999, insumand doar 5 milioane dolari. La nivelul anului trecut, exporturile de seminte de floarea-soarelui au crescut de 3,5 ori, comparativ cu exporturile inregistrate in 1998.
De exemplu, din judetul Constanta s-au exportat din recolta anului trecut 140.000 tone seminte de floarea-soarelui, in timp ce fabrica Argus de pe malul marii nu a reusit sa achizitioneze mai mult de 35.000 tone din productia judetului. Aceasta si din cauza apropierii de principala poarta maritima a tarii.
Acest fenomen ii afecteaza deopotriva pe toti producatorii de uleiuri comestibile, cu toate ca fabricile romanesti sunt deosebit de performante. Numai in ultimii cinci ani s-au investit peste 40 milioane de dolari in modernizarea instalatiilor din societatile de profil din cadrul industriei alimentare. In perioada iulie – septembrie se inregistreaza consumul maxim de ulei comestibil pe piata, ceea ce presupune si o crestere a productiei.
Perioada de cerere crescuta se suprapune cu recoltarea florii-soarelui, ceea ce inseamna un nou pret pentru materia prima. Daca anul trecut fabricile s-au aprovizionat la preturi cuprinse intre 2.500 si 3.200 lei kilogramul de seminte de floarea-soarelui, pentru acest an sunt preconizate majorari substantiale. Primele estimari indica o recolta cam la jumatatea celei de anul trecut, cauzele acestui regres constand in reducerea suprafetei cultivate cu floarea-soarelui, de la 1.110.000 hectare in 1999, la 833.000 ha in acest an si conditiile meteorologice vitrege. La jumatatea lunii iunie, Ministerul Agriculturii anunta ca peste 100.000 ha cultivate cu floarea-soarelui sunt calamitate, seceta reducand drastic productia si pe restul suprafetelor.
Productie injumatatita de floarea-soarelui
Stocurile de ulei comestibil erau la data de 31 mai 2000 de 10.477 tone, cu aproximativ 30% mai mici decat la aceeasi data anul trecut, cand se cifrau la 14.675 tone, cu toate ca productia in luna mai a fost 19.544 tone, comparativ cu 13.753 tone anul trecut.
Fabrica Muntenia din Bucuresti spera sa isi acopere necesarul de materie prima din productia interna de floarea-soarelui, insa de abia la mijlocul lunii august, cand incepe campania de recoltare, va sti daca oferta interna este suficienta. Tot atunci vor fi cunoscute si preturile la materia prima. Deja comerciantii de produse agricole se pregatesc de importuri de seminte de floarea-soarelui, semn ca productia interna nu va fi suficienta. Cu toate ca este data ca sigura epuizarea rapida a viitoarei recolte, la ora actuala se afla in faza perfectare contracte de export de seminte pe anul 2000, ceea ce inseamna ca anul viitor se va apela masiv la importuri. Pentru evitarea unei crize a uleiului comestibil, producatorii interni cer Guvernului sa limiteze vanzarile externe a semintelor oleaginoase prin introducerea unei taxe vamale la export, taxa care in prezent este zero.
Singura solutie la care pot apela fabricile in conditiile actuale constau in cumpararea intregii cantitati de seminte la nivelul capacitatii de productie, imediat dupa campania de recoltare.
Din pacate, este imposibil ca un producator local sa contracteze credite bancare cu dobanzi de peste 50% pentru a-si crea stocuri de materie prima in vederea asigurarii productiei pe un de zile. Din acest motiv, directorul general al societatii Solaris, Aurel Ilinca, este de parere ca este posibil ca la inceputul anului viitor sa nu mai existe pe piata ulei rafinat romanesc. In prezent, in Romania functioneaza 17 fabrici de ulei comestibil, a caror capacitate depaseste necesarul intern, estimat la 200.000 tone/an.    

Vom consuma mai mult ulei importat
Pana la aceasta data este sigura scaderea productiei de seminte de floarea-soarelui, comparativ cu cea de anul trecut. Se estimeaza ca recolta din acest an va fi cu 50% mai mica, ceea ce va conduce la cresterea preturilor. In lipsa oricarei masuri de limitare a exporturilor de seminte, producatorii prevad ca in anul 2001 vom consuma preponderent ulei importat din tarile care-si subventioneaza culturile agricole. De aceasta situatie vor profita exclusiv comerciantii, care mai intai exporta seminte, pentru ca ulterior sa importe materie prima sau direct produse finite. Cert este ca pretul uleiului va creste, acesta putandu-se dubla in urmatoarele luni, avertizeaza producatorii interni.