Recent, Guvernul a discutat si adoptat procedura de control a valorii in vama a marfurilor importate. Desi nepublicata inca in Monitorul Oficial, masura a starnit deja ecouri printre importatori.
Pe scurt, noua procedura prevede posibilitatea amanarii determinarii definitive a valorii marfurilor in vama, in situatia in care valoarea importurilor nu poate fi determinata pe baza documentelor anexate la declaratia vamala de import sau vamesii au dubii in ceea ce priveste declaratia importatorului. Acesta insa isi poate ridica marfa, cu conditia platii unei garantii globale sau izolate. Daca importatorul efectueaza operatiuni frecvente cu aceeasi marfa, garantia globala reprezinta 10% din cuantumul drepturilor de import calculate la valoarea in vama a marfurilor importate in anul precedent sau care urmeaza a fi importate in anul in curs. Garantia izolata este de 30% din drepturile de import estimate si este valabila numai pentru o singura operatiune de import. Garantia globala ramane la dispozitia autoritatii vamale timp de 60 de zile de la data efectuarii ultimei operatiuni de import, iar garantia izolata timp de 60 de zile de la depunere. La expirarea termenului, garantia va fi incasata sau restituita importatorului, in functie de rezultatul verificarilor.
Directorul executiv al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) considera masura guvernamentala ca pe o victorie a eforturilor organizatiei pe care o conduce. Mihai Ionescu spune ca pentru importatorii ce au probleme cu evaluarea marfurilor in vama este mai convenabil „sa-si scoata marfa si s-o comercializeze, depunand garantiile de rigoare, urmand ca ulterior sa se judece cu Directia Generala a Vamilor ca si pana acum”. Cu alte cuvinte, pozitiv este faptul ca se poate dispune de marfa, problema comportamentului discretionar al lucratorilor vamali ramanand in continuare nerezolvata.
Parerile importatorilor sunt impartite
Luati individual, importatorii au o pozitie usor diferita de cea a directorului ANEIR. Grupul Agroalim nu crede ca hotararea Executivului ajuta in mod deosebit importatorii. Si pana acum, vamesii opreau garantii, egale cu diferenta dintre pretul de import si pretul maxim fixat in vama. Acest lucru nu oprea abuzurile vamesilor, drept dovada stand nenumaratele procese ale DGV cu importatorii. Esentiala pentru fluidizarea operatiunilor de import este respectarea criteriilor de evaluare a marfurilor in vama, prevazute prin Acordul General de Tarife si Comert la care Romania a aderat in 1995. Criterii care, conform Grupului Agroalim, parte acum cativa ani intr-un conflict important cu Vama, nu sunt intotdeauna aplicate de functionarii statului.    

Acordul GATT a transat problema valorii vamale
Criterii de determinare a valorii produselor in vama, aplicabile cand autoritatile vamale nu recunosc valoarea declarata de importator:
· In functie de valoarea de tranzactie a marfurilor identice
· In functie de valoarea de tranzactie a marfurilor similare
· In functie de pretul unitar pe piata interna al marfurilor importate
(valoarea dedusa)
· Costul de productie plus o suma pentru profit si cheltuieli generale (valoarea calculata)
· In functie de valoarea construita prin utlizarea flexibila a oricareia dintre criteriile anterioare