„Sosirea forței de muncă pe teritoriul României a scăzut de trei ori în primele două săptămâni din martie față de perioada similară din februarie, dar se semnează în continuare contracte pentru angajați din Asia, cu aducerea lor din iulie. Unele hoteluri, restaurante, baruri și cafenele, în jur de 10% dintre cele cu care am semnat pentru aducerea de angajați străini, vor anularea contractelor, însă ceilalți 90% au încredere că economia își va reveni și cer doar amânarea contractelor pentru o perioadă de 2-3 luni. În acest moment, însă, hotelurile și restaurantele au oprit definitiv aducerea de personal, și este de înțeles, dat fiind faptul că momentan restaurantele și barurile s-au închis și nici hotelurile nu se simt prea bine. Niciuna dintre marile companii din domeniu cu care lucrăm nu a anulat contractele, ci doar le-au amânat”, a declarat Alexandru Ionuț Ilie, Directorul Comercial, International Work Finder.
Diverse companii amână sosirea angajaților străini
Unele dintre companiile din alte domenii, cu excepția HoReCa, amână cu cel mult 2-3 săptămâni sosirea angajaților străini, dar în general nu au încetinit ritmul foarte mult. Sunt, însă, domenii care aduc chiar și în acest moment angajați din străinătate și care nu vor nicio amânare: lanțurile de magazine, construcțiile, agricultura și industria grea – fabrici, șantiere navale etc.
International Work Finder importă personal din India, Nepal, Sri Lanka și Vietnam, fiind una dintre cele mai mari companii de profil de pe piața autohtonă, cu câteva mii de angajați străini aduși anul trecut din totalul de aproximativ 30.000 sosiți în România. IWF aduce doar personal din Asia, pe diverse domenii, de la muncitori necalificați sau calificați în construcții ori în industria grea, lucrători la drumuri, sudori, lăcătuși, mecanici auto, chelneri, bucătari, ospătari, cameriste, tractoriști etc. și până la ingineri și IT-iști.
Cât costă aducerea unui angajat
Costul de aducere a unui astfel de angajat, suportat de compania care îl dorește, poate ajunge la 900 -1.500 euro, în funcție de numărul de oameni solicitați de un angajator și de nivelul de pregătire al acestora. Prin contract, angajatorul trebuie să le ofere, potrivit legii, cazare și o masă pe zi, iar salariile variază de la 400 de dolari net pe lună, în cazul unui muncitor necalificat, până la 3.000 de dolari pe lună pentru un IT-ist.
Toți vin cu fișă medicală la zi și sunt testați împotriva diverselor boli, inclusiv coronavirus, și cu cazier care demonstrează că nu au avut niciodată probleme cu legea.
„Vin și în aceste zile companii și semnăm contracte, pentru că angajații ajung în țară la 3-4 luni de la semnare. Suntem flexibili și putem rediscuta o eșalonare a venirii angajaților firmelor cu care lucrăm deja și putem, dacă e nevoie, să refacem contractele conform situatiei actuale. Suntem, în același timp, în strânsă legătură cu autoritățile”, a precizat Alexandru Ilie.
International Work Finder a fost fondată în 2017 de către doi oameni de afaceri de succes, iar în anul următor a adus primii angajați din Vietman și Nepal. Printre firmele pentru care a recrutat forță de muncă se numără Rewe Group, Penny, Vel Pitar, Springtime, Romcolor, Il Calcio, St. Patrick etc.