Importuri record de gaze în România din cauza gerului: consum în creștere și prețuri explozive

România înregistrează marți un volum record de gaze importate, de cinci ori mai mare decât estimările Transgaz de acum câteva zile, din cauza temperaturilor extrem de scăzute.

În același timp, exporturile de gaze către Transnistria au fost complet oprite, iar situația pe piața gazelor se anunță și mai dificilă în zilele următoare.

Importuri fără precedent pentru acoperirea cererii interne

Din cauza gerului, România a fost nevoită să importe gaze prin toate punctele de interconectare disponibile cu Bulgaria și Ungaria, pentru a asigura necesarul de consum al populației și al companiilor. Volumul importat depășește 10 milioane metri cubi (mc), echivalentul a peste 20% din consumul intern sau aproape jumătate din producția curentă.

În plus, prognozele meteo indică continuarea temperaturilor extrem de scăzute, ceea ce va pune și mai multă presiune pe sistemul de aprovizionare cu gaze.

Creșteri semnificative ale prețurilor

Prețurile gazelor pe piața spot din România au crescut considerabil, atingând aproximativ 70 euro/MWh, cu 17 euro mai mult decât pe piața regională din Austria (CEGH). Aceasta reprezintă o creștere de peste 30% față de nivelul din zilele precedente, transmite Profit.

În paralel, România a oprit complet exporturile de gaze către Tiraspol, prin punctul de interconectare de la Isaccea, care în ultimele zile înregistra un flux zilnic de aproximativ 1 milion mc. Totuși, exporturile către Republica Moldova continuă, cu un volum de 5,6 milioane mc marți.

Astfel, totalul importurilor de gaze ale României a ajuns la 16,4 milioane mc, un nivel record pentru această iarnă.

contor de gaze naturale, facturi
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Stocurile din depozite au scăzut

Anumiți furnizori au extras cantități mari de gaze din depozite încă din noiembrie, mai mult decât era planificat inițial. Aceasta a dus la o golire accelerată a stocurilor, ceea ce a determinat Depogaz să reducă volumele de gaze extrase în prezent.

Această măsură a creat presiune suplimentară asupra pieței, ceea ce a dus la o explozie a prețurilor și la necesitatea unor importuri semnificative pentru acoperirea cererii interne.

„În mod normal, cu un management corespunzător pe piața gazelor naturale nu ar trebui să existe nici un motiv de îngrijorare. În anul 2012, când eram Director General al Romgaz plecam în octombrie al anului precedent cu 46% și aveam în februarie 35%.

Dar aveam consumuri la vârf de 80 mil mc/zi si temperaturi de -27C!”, a declarat președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, pentru Capital.