Reducerea taxelor la importurile din CEFTA, care poate impinge cererea de dolari i sus, necunoscutele viitorului acord stand-by cu FMI si evolutia euro au fost principalele puncte de reper ale operatorilor sibieni i prognoza pentru cursul valabil la sfirsitul lui Martisor.
Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu (BMFMS) a iceput noul an cu dreptul, fiind tranzactionate peste 3.000 de contracte futures si 26 de optiuni, volumul acestora fiind de circa 61 miliarde lei. in opinia unui broker, „piata a fost dinamizata de evolutia monedei unice, care a parcurs un traseu „i dinti de ferastrau”, ceea ce a permis realizarea de speculatii intra-day sau la douatrei zile, atit pe contractele leu/euro, cit si euro/dolar”.
Operatorii bursei la termen de la Sibiu au cotat, i data de 11 ianuarie, dolarul cu scadenta la sfirsitul acestei luni la 26.630 lei, mai jos cu 348 de unitati fata de ultima cotatie a anului 2000. „Consider cotatia de 26.650 lei/dolar, pentru sfirsitul lunii ianuarie, ca fiind buna pentru cumparare, declara Daniel Tepes, de la agentia HTI. Reducerea taxelor la importurile din zona
CEFTA poate produce o crestere a cererii de dolari, care la rindul ei sa creeze presiune asupra cursului de schimb.
De altfel, fara interventia i forta a BNR, care a vindut dolari de la iceputul anului, la sfirsitul lunii cursul de schimb ar fi urcat, fara probleme, la 27.000 lei/dolar”, a icheiat Tepes.
Cotatia dolarului pentru data de 28 februarie s-a mentinut, i perioada 4 – 11 ianurie, i jurul valorii de 27.600 lei, i aceasta piata fiind tranzactionate peste 400 de contracte. De altfel, variatiile zilnice ale pretului au permis chiar realizarea de speculatii, acesta evoluind itre un minim de 27.532 lei si un maxim de 27.600 lei, joi, 11 ianuarie, pretul fiind stabilit la 27.570 lei.
Asa cum se anticipa, au fost realizate primele contracte cu scadenta i martie, pretul de cotare fiind stabilit la 28.500 lei, ceea ce presupune ca la sfirsitul primului trimestru deprecierea monedei nationale va fi de circa 10 %. Pentru perioada urmatoare, operatorii de la Sibiu prognozeaza realizarea de noi contracte, luind i considerare ca preturile din piata sunt de 28.300 lei la cumparare si 28.500 lei la vinzare. „Cursul dolarului poate cunoaste o evolutie mai lenta i cazul i care moneda unica se va aprecia peste pragul psihologic de 0,96 dolari, opineaza un broker sibian. in aceasta situatie BNR nu va mai trebui sa intervina i piata si sa cumpere dolari ca sa forteze o crestere a cursului dolarului, implicit a euro”, a icheiat acesta.
Euro a pus pe jar operatorii
Deprecierea pe piata spot a monedei unice europene cu aproape doi centi i raport cu dolarul, din zilele de 810 ianuarie, a determinat dinamizarea pietei euro/dolar de la Sibiu. Evolutia euro „i dinti de ferastrau” a permis realizarea de speculatii, fapt reflectat si de preturile de cotare zilnice. Daca i data de 8 ianuarie pretul a fost de 95,29 centi/euro, peste doua zile a fost atins un minim de 94,5 centi/euro. Elocventa pentru realizarea de speculatii a fost ziua de 11 ianuarie, cind de la un pret de 94,6 centi, la deschiderea sesiunii de tranzactionare, s-a atins un maxim de 95,25 centi.
„Pentru sfirsitul lunii prevad atingerea de catre euro a unei paritati de 97 de centi, punctul de forta fiind cel de 96 de centi”, declara Cristian Faida de la agentia Cibinium. Aceasta presupune ca itr-o singura luna euro va creste cu peste 500 de lei, ceea ce va ridica probleme importatorilor, dar va bucura exportatorii. „Este cel mai prielnic moment ca importatorii din zona euro sa apeleze la acoperirea riscului valutar prin cumparararea de contracte futures cu scadente mai idepartate, analistii internationali preconizind o crestere a euro pina i apropierea egalitatii cu dolarul”, a icheiat Faida.
La bursa sibiana, cele mai multe contracte s-au realizat i piata leu/euro cu scadenta i ianuarie. Pretul de cotare a urcat de la 25.115 lei, i data de 29 decembrie 2000, la un maxim de 25.900 lei i 5 ianuarie, pentru ca joi, 11 ianuarie, pretul sa fie de 25.700 lei. in privinta cotatiilor pentru sfirsitul lunii februarie aceasta era, i data de 11 ianuarie, de 26.100 lei/euro, i timp ce pentru sfirsitul lunii martie pretul era de 26.259 lei.
Piata i care se tranzactioneaza contractele avind ca suport actiunile SIF 1 (DESIF 1) a icetat sa mai fie la fel de activa ca i ultima luna a anului trecut, incertitudinea privind valoarea dividendelor platite de SIF influentind deciziile operatorilor. Daca i data de 8 ianuarie contractul DESIF 1 era cotat pentru ianuarie la 810 lei, pentru februarie la 680 lei, iar pentru martie la 710 lei, dupa patru zile preturile au coborit la 765 lei, 630 lei respectiv 655 lei.
Aceasta evolutie a influentat i mod vadit si piata noului contract DESIF 3, lansat i 8 ianurie, unde nu s-au realizat tranzactii. in aceasta piata cumparatorii ofereau pentru o actiune SIF 3 pentru ianuarie 670710 lei, iar vinzatorii solicitau 8501000 lei, i timp ce pentru februarie vinzarea se facea la 700800 lei.
in piata optiunilor s-au tranzactionat, i perioada 4 11 ianuarie, 26 de optiuni, dintre care 20 CALL si 6 PUT, toate avind ca suport contractul futures euro/dolar cu scadenta la o luna. Pentru o optiune CALL avind pret de exercitare 0,955 dolari s-au platit prime de 50.000 lei, i timp ce primele optiunilor PUT cu pret de exercitare 0,94 dolari au fost de 70.000 – 80.000 lei.
incepind cu data de 10 ianuarie, la tranzactiile de la BMFMS participa prima femeie trader. Sibianca Sanda Nan, cea mai recent intrata i familia traderilor futures si options, a declarat ca prin activitatea sa doreste sa demonstreze ca „profesia de trader nu este apanajul barbatilor”.
Activitatea de trader la bursele la termen este noua i Rominia si este promovata i exclusivitate de Bursa din Sibiu, dupa reglementarea ei prin Legea nr. 129/2000. Din octombrie 2000 si pina i prezent, la tranzactiile electronice ale BMFMS, alaturi de societatile de brokeraj au intrat pe piata futures si options cinci traderi.
Importurile dau aripi dolarului
18 ianuarie 2001, 12:00
Ultima modificare în 18 ianuarie 2001, 14:00
Reducerea taxelor la importurile din CEFTA, care poate impinge cererea de dolari i sus, necunoscutele viitorului acord stand-by cu FMI si evolutia euro au fost principalele puncte de reper ale operatorilor sibieni i prognoza pentru cursul valabil la sfirsitul lui Martisor.Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu (BMFMS) a iceput noul an cu dreptul, fiind tranzactionate peste 3.000 de contracte futures si 26 de optiuni, volumul acestora fiind de circa 61 miliarde lei. in opinia unui broke
Etichete: arhiva,
dolari,
ianuarie,
sfirsitul
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook