Importurile de cartofi au crescut cu 45%. Cele de ceapă și usturoi cu 27%. Ce mai produc românii?

România a importat 120.830 de tone de cartofi proaspeţi şi refrigeraţi, în primele nouă luni din 2016, în creştere cu 45% faţă de perioada similară din 2015, potrivit balanţei comerciale cu produse agroalimentare. Totodată, am importat o cantitate de 50.986 tone de ceapă, usturoi şi praz, în creştere cu 27%.

Sumele cheltuite au depăşit 27,4 milioane de euro în perioada menţionată, în timp ce în primele 9 luni din 2015 acestea au fost de 2,4 ori mai mici, respectiv de 11,39 de milioane de euro. 

Pe de altă parte, exporturile de cartofi proaspeţi şi refrigeraţi au ajuns la 2.160 de tone după primele trei trimestre din 2016, fiind însă de aproape două ori mai mari decât în perioada similară din 2015 – 1.271,4 tone, încasările depăşind 540.252 de euro faţă de 170.401 de euro la finele lunii septembrie 2015. Atât importurile cât şi exporturile au fost realizate în şi din ţările Uniunii Europene şi cele extracomunitare. 

Potrivit datelor MADR citate de Agerpres, în 2016 a fost obţinută o producţie de 2,056 milioane de tone de cartofi de toamnă, în scădere cu 21,6% faţă de 2015, când România s-a situat pe locul trei după Polonia şi Germania din punct de vedere al suprafeţei cultivate şi pe locul cinci la producţie (după Germania, Franţa Polonia şi Regatul Unit) din cauza unui randament inferior. 

Românii consumă anual, în medie, 92 de kg/cartofi pe locuitor, situându-se pe locul 4 în Uniunea Europeană. Ţara este depăşită doar de Portugalia cu 126,9 kg/locuitor/an, Irlanda – 118,7 kg/locuitor/an şi Marea Britanie cu 112,4 kg/locuitor/an.

Valoarea importurilor de ceapă, ceapă eşalotă, usturoi şi praz, dar şi a altor legume aliacee, consemnată după primele nouă luni din 2016 a depăşit 25,57 de milioane de euro, în timp ce în aceeaşi perioadă din 2015 a totalizat 13,28 milioane de euro pentru 40.040 tone de astfel de legume aduse de pe piaţa externă. 

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, încasările din exporturile de ceapă, usturoi şi praz au totalizat, în primele nouă luni ale anului trecut, 119.160 euro, faţă de 153.773 euro în perioada similară din 2015, când a fost exportată o cantitate de 570 de tone.