România a importat, în primele nouă luni din 2016, o cantitate de 50.986 tone de ceapă, usturoi şi praz, în creştere cu 27% faţă de perioada similară din 2015.
În același timp, exporturile au fost de aproape 200 de ori mai mici în aceeaşi perioadă, respectiv de numai 260 de tone, potrivit balanţei comerciale cu produse agroalimentare.
Valoarea importurilor de ceapă, ceapă eşalotă, usturoi şi praz, dar şi a altor legume aliacee, consemnată după primele nouă luni din 2016 a depăşit 25,57 de milioane de euro, în timp ce în aceeaşi perioadă din 2015 a totalizat 13,28 milioane de euro pentru 40.040 tone de astfel de legume aduse de pe piaţa externă.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, încasările din exporturile de ceapă, usturoi şi praz au totalizat, în primele nouă luni ale anului trecut, 119.160 euro, faţă de 153.773 euro în perioada similară din 2015, când a fost exportată o cantitate de 570 de tone.
Exporturile şi importurile de ceapă, usturoi, praz şi alte legume aliacee au fost realizate în şi din ţările Uniunii Europene şi cele extracomunitare.
AGERPRES