Ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei din Bulgaria, Kiril Vatev, a anunțat, joi, că Executivul de la Sofia a renunţat la solicitarea privind interzicerea importurilor de grâu din Ucraina, transmit Novinite şi BTA.
Bulgaria a informat Comisia Europeană că insistă să se aplice până la finalul anului interdicţia asupra importurilor de seminţe de floarea-soarelui, ulei de gătit nerafinat şi lapte praf din Ucraina.
Vatev a explicat că obiectivul este de a căuta un echilibru în lanţul agroalimentar. Și de a favoriza produsele din Bulgaria în defavoarea celor importate.
Alte state membre, care au negociat de mai mult timp, şi-au asigurat sume importante pentru proiecte de infrastructură, a adăugat Vatev. Ministrul bulgar a dat exemplu Polonia. Varșovia a primit un miliard de euro. „Noi suntem la zero, deoarece ne-am alăturat târziu discuţiilor. Dar şi infrastructura noastră are nevoie de sprijin. Și vom participa la negocieri”, a declarat ministrul Agriculturii din Bulgaria.
Bulgaria e în opoziție cu Ungaria
Tot joi, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar, Viktor Orban, a anunţat că Budapesta vrea să extindă interdicţia UE. Restricțiile se referă la vânzările interne de cereale ucrainene. Ungaria vrea ca interdicția să fie extinsă în cele cinci state membre ale UE care se învecinează cu Ucraina.
„Ungaria va cere UE să prelungească interdicţia începând cu 16 septembrie”, a declarat Gergely Gulyas, adăugând că Budapesta este pregătită să reimpună o interdicţie naţională de import dacă UE nu extinde măsura.
Polonia nu ridică interdicția
În luna mai, UE a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui. Totodată, a permis tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie urmează să expire pe 15 septembrie.
Polonia a declarat că nu va ridica interdicţia, chiar dacă UE nu este de acord cu prelungirea acesteia.
Înainte de măsura UE, ţările din Europa Centrală au impus interdicţii unilaterale la începutul acestui an. Asupra importurilor de cereale ucrainene s-a impus interdicție pentru protejarea producătorilor interni. Asta, după o creştere a exporturilor de cereale ucrainene în cele cinci state în 2022 şi la începutul anului 2023.
Actualul acord al UE pentru protejarea fermierilor din cele cinci state urmează să expire luna viitoare, iar ţările din Europa Centrală doresc ca acesta să fie prelungit cel puţin până la sfârşitul anului.