Importurile de zahăr ale Chinei au scăzut cu 67% în septembrie, dar cele de porumb au crescut exploziv

Importurile de zahăr ale Chinei au scăzut cu două treimi, în ritm anual, în luna septembrie, pe măsură ce tarifele consistente pentru zahărul importat au continuat să reducă apetitul cumpărătorilor, arată datele publicate luni de administraţia vamală chineză, informează Reuters.

Potrivit cifrelor oficiale, luna trecută, China a importat 160.000 de tone de zahăr, în scădere cu 67,5% în ritm anual. De asemenea, pe primele nouă luni ale anului, importurile de zahăr au scăzut cu 29,8%, până la 1,83 milioane tone. 

În conformitate cu angajamentele asumate faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului, China permite importul a 1,94 milioane tone de zahăr pe an, la un tarif de 15%. Importurilor care depăşesc această cantitate li se impune o taxă de 50%. 

În acest an, însă, autorităţile de la Beijing au redus autorizaţiile pentru importurile de zahăr care depăşesc cotele oficiale până la aproape un milion de tone, aproape jumătate din cantitatea permisă anul trecut. De asemenea, Beijingul a impus tarife suplimentare pentru importurile de de zahăr în urma lobbyului făcut de producătorii locali. În aceste condiţii, în luna iulie a acestui an China a importat doar 60.000 de tone de zahăr, cea mai mică cantitate din ultimii trei ani. Importurile din luna septembrie au fost cu 67,5% mai mici decât în luna septembrie a anului trecut şi cu 20% mai mici decât cele 200.000 de tone importate în luna august. 

În paralel, administraţia vamală chineză a anunţat că în luna septembrie importurile de porumb au crescut exploziv până la 250.000 de tone, de 13 ori mai mult decât în luna septembrie a anului trecut, cumpărătorii achiziţionând porumb de peste hotare pe fondul ofertei locale reduse. Potrivit datelor oficiale, în primele nouă luni ale acestui an, China a importat 2,28 milioane tone de porumb, în creştere cu 23,6% în ritm anual. 

Importurile de porumb, utilizat în principal ca furaj de crescătorii de animale din China, au scăzut în a doua jumătate a acestui an după ce oferta locală a devenit mai ieftină ca urmare a revizuirii politicii agricole chineze. Însă, în ultimele luni, achiziţiile de peste hotare şi-au revenit, după ce preţurile pentru porumbul chinez au atins un nivel relativ ridicat graţie cererii solide din partea crescătorilor de animale şi a procesatorilor industriali.
Agerpres