O analiză a importurilor făcută de Nicolae Suţu pentru această perioadă arăta că în Moldova predominau încă mărfuri din Levant în valoare de 18.416.674 piaştri, dar acestea erau urmate la mica distanţă de produse manufacturate din Lipsca în valoare de 16.500.000 piaştri, de mărfurile din Viena în valoare de 4.875.000 piaştri, mărfuri din Braşov de 3.930.000 piaştri şi mărfuri ruseşti de 1.000.000 piaştri.
Boierii moldoveni îşi procurau din Lipsca diferite mărfuri manufacturate; din Viena – stofe, tulpane, încălţăminte, mănuşi, mătăsuri, trăsuri, piane, mobilă, sticlărie de Boemia, oglinzi, veselă, argintărie, porţelanuri, şaluri, droguri, articole cosmetice, piepteni, broşe, obiecte de toaletă; în fine, din Braşov, Levant şi Rusia se aduceau produse coloniale, cosmetice şi alimente.
Ele se găseau pe principalele artere comerciale ale oraşului Iași şi îşi făceau reclamă în ziarele locale precum „Evenimentul” sau „Liberalul”.
Furate de competiția cu celelalte boieroiace, unele dintre ele au ajuns să deţină adevărate comori râvnite de hoţii vremii.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric