Impozit 70%. În ciuda faptului că reprezentanții Guvernului susțin că taxele și impozitele nu vor crește în acest an, Cosmin Dumitrașcu, expert contabil, a explicat care este, de fapt, realitatea.
Impozit 70%. Efectul inflației asupra populației din România
Impozit 70%. Cu toate că reprezentanții politici au repetat de nenumărate ori că nu vor exista creșteri ale taxelor, impozitelor sau accizelor, realitatea ne arată că traiul românilor devine din ce în ce mai dificil.
Eforturile românilor de a gestiona cheltuielile zilnice sunt tot mai dure. Rareori au ocazia să economisească lunar. În schimb, pentru majoritatea oamenilor, fondurile se epuizează înainte ca noul salariu să intre în cont. Această realitate pune o presiune considerabilă asupra bugetelor individuale.
Un aspect prea puțin cunoscut este fenomenul inflației, care afectează veniturile oamenilor mai mult decât taxele sau impozitele. Inflația reprezintă o creștere constantă a prețurilor, care erodează puterea de cumpărare a banilor și influențează direct nivelul de trai al oamenilor.
Inflația poate fi descrisă ca o taxă subtilă, aplicată fără a fi necesară o decizie legislativă explicită.
Inflația poate fi înțeleasă ca o depreciere a puterii de cumpărare a monedei. Cu alte cuvinte, aceasta înseamnă că aceeași sumă de bani, de exemplu 100 de lei, nu valorează la fel de mult în timp. De exemplu, 100 de lei din 2020 nu vor putea cumpăra aceeași cantitate de bunuri sau servicii ca 100 de lei din 2024.
Să luăm un exemplu concret. În 2020, inflația s-a ridicat la 2,6%. În 2021 a ajuns la 5,1%. În 2022 și 2023 a fost de 13,8%, respectiv 10,4%. Dacă salariile oamenilor a rămas constant în toți acești ani, câți bani estimați că ați pierdut din cauza inflației pe parcursul acestui interval de timp?
Cine sunt românii pe care statul vrea să îi impoziteze cu 70%
Dacă luăm în calcul și efectele inflației, precum și procentul mare de impozitare de 70% care ar putea fi introdus de stat începând cu 1 iulie 2024, situația financiară a românilor afectați devine extrem de precară. În aceste condiții, mulți dintre ei riscă să se confrunte cu o realitate în care nu le va rămâne practic nimic din veniturile lor.
În cadrul unei emisiuni televizate, Cosmin Dumitrașcu, specialist în contabilitate, a spus cine vor fi acești români afectați de această măsură fiscală. În plus, el a conturat condițiile în care aceștia vor fi obligați să achite acest impozit considerabil.
„Este o modificare fiscală care intervine începând cu 1 iulie 2024. Ce se întâmplă în situația în care, de exemplu, avem venituri nejustificate pe persoană fizică? Sunt acele venituri, de exemplu, platforme online sau pe care le-am intermediat de-a lungul timpului prin bancă. Situație în care sunt cerute justificări de către cei de la Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Până la 1 iulie, dacă nu avem justificare pe acele venituri, impozitarea este în procent de 16% pe orice venit găsit nejustificat în conturile personale. Dar dacă până la 1 iulie nu se definitivează acel control, 70% este impozitarea”, a explicat el.
Impozitare de 70% pentru venituri nejustificate
Cosmin Dumitrașcu explică faptul că cei care vor avea de suferit de la 1 iulie vor fi cei care nu își declară veniturile.
„Partea urâtă este în felul următor. Sunt acele persoane care fac comerț, care fac evaziune fiscală, că până la urmă asta se urmărește. Și cu banii pe care îi încasează la negru vin și creditează societățile comerciale. Nu de creditări la PFA este vorba, pentru că nu avem de-a face cu așa ceva.
În schimb, la societăți comerciale, când vii și creditezi cu sume de bani, sumele de bani apar în bilanțul contabil. Iar la final de an, cu cât valoarea creditării este reflectată în bilanțul contabil cu anumite sume din ce în ce mai mari, apare ca și semnal de alarmă pentru cei de la ANAF. Și iată că din această cauză se ajunge la supraimpozitarea veniturilor care nu pot fi justificate.
Practic, sunt venituri nedeclarate pe care, în momentul de față, le impozităm cu 16%. Dar de la 1 iulie, impozitarea acestora va fi 70%”, a informat Cosmin Dumitrașcu în cadrul unei emisiuni difuzate de Antena 3 CNN.
Persoanele care au documente ce dovedesc încasarea banilor în mod legal nu vor avea de plătit impozitul de 70%.
„Atât timp cât tu nu poți justifica banii pe care îi ai sau care îți intră în conturi cu anumite extrase din platformele de criptomonede, de exemplu, de salarii, dacă ai justificare, nu este nicio problemă.
Cu dividendele retrase din firmă, dacă ai justificare, la fel, nu este nicio problemă. Cu dobânzile pe care le încasezi de la anumite instituții bancare, aceeași situație.
Cu acele titluri de stat, nu este nicio problemă. Dar în situația în care tu ești verificat, că poți să fii verificat și să justifici, dar dacă ești verificat și tu nu ai niciun document justificativ prin care să atești faptul că tu ai încasat anumite surse de bani în conturi, atunci trebuie să plătești acest 70%. De la 1 iulie, evident”, a adăugat expertul.