Vilele de peste tot sunt „pensiuni agro-turistice”, chiar numai pentru un cerc restrans de prieteni. De Jeep e nevoie la firma, chiar si vara, cand litoralul e plin de 4×4. La limita, pana si pampersii se deconteaza pe firma.
Impozitul favorabil pentru afaceri (25% pe profit, respectiv 1,5% la microintreprinderi) a mutat o parte din sumele individuale in contabilitatea firmelor. Dar nu este mai putin adevarat ca cele mai multe venituri (sau cele mai mari) nu se vad.
99% dintre abonatii la impozit declara Fiscului venituri sub 300 de dolari pe luna, potrivit ministrului Finantelor. Ce inseamna aceasta? Din 7-10 milioane de platitori, numai 70-100 de mii declara castiguri de peste 3.000 de dolari anual. Cumulat, suma se ridica la cel putin 300 de milioane de dolari. Pana la un miliard de dolari, e mult. Ori, Comisia Nationala de Statistica a identificat 1,3 miliarde de dolari numai din munca in strainatate, anul trecut. Cu neobrazare fata de datele Fiscului, estimarile neoficiale indica doua sau chiar trei miliarde de dolari intrati in tara din aceeasi sursa (munca in strainatate).
Daca adaugam acestor castiguri vilele si cele peste 70.000 de masini vandute anul trecut, statisticile fiscale parca umbla cu cioara vopsita.