Spania vrea să introducă un impozit de 100% pentru locuințele cetățenilor nerezidenți din țări din afara UE
Spania are în vedere introducerea unui impozit care poate ajunge până la 100% pentru proprietățile achiziționate de cetățeni nerezidenți proveniți din țări din afara Uniunii Europene, cum ar fi Regatul Unit.
Măsura face parte dintr-un pachet mai amplu, ce include 12 inițiative menite să îmbunătățească accesibilitatea locuințelor, notează BBC.
Prim-ministrul Pedro Sánchez a anunțat această inițiativă, descriind-o drept o măsură „fără precedent,” necesară pentru a aborda criza acută de locuințe cu care se confruntă Spania.
„Occidentul se confruntă cu o provocare decisivă: să nu devină o societate divizată în două clase, proprietarii bogaţi şi chiriaşii săraci”, a declarat acesta.
Pedro Sánchez a precizat, în cadrul unui forum economic desfășurat la Madrid, că rezidenții din afara Uniunii Europene au achiziționat în 2023 un număr de 27.000 de proprietăți în Spania, subliniind că acestea nu au fost cumpărate „pentru a locui în ele,” ci „pentru a face bani din ele”.
„Ceea ce, în contextul penuriei în care ne aflăm, [evident] nu putem permite”, a spus Pedro Sánchez.
În acest context, măsura a fost concepută pentru a „prioritiza faptul că locuinţele disponibile sunt pentru rezidenţi,” a declarat Pedro Sánchez.
Premierul spaniol nu a furnizat informații detaliate despre modul în care ar urma să funcționeze taxa, nici nu a prezentat un calendar pentru depunerea acesteia în parlament pentru aprobare, instituție în care, de multe ori, a întâmpinat dificultăți în obținerea unui număr suficient de voturi pentru a adopta legislația.
Guvernul său a precizat însă că propunerea va fi finalizată „după un studiu atent”. Aceasta face parte dintr-un pachet de douăsprezece măsuri anunțate de prim-ministru luni, destinate îmbunătățirii accesibilității locuințelor în țară.
Printre alte măsuri incluse se numără scutirea de impozit pentru proprietarii care pun la dispoziție locuințe la prețuri accesibile, transferul a peste 3.000 de locuințe către un nou organism public de locuințe, precum și impunerea unor reglementări mai stricte și taxe mai mari pentru apartamentele destinate turismului.
„Nu este corect ca cei care au trei, patru sau cinci apartamente de închiriat pe termen scurt să plătească impozite mai mici decât hotelurile”, a spus Pedro Sánchez.
Spania, una dintre cele mai populare destinații pentru cumpărătorii de case de vacanță
Spania a fost, de mult timp, o destinație preferată de cumpărătorii de case de vacanță și de cei care doresc să se stabilească permanent într-un climat mai cald.
Propunerile guvernului vin într-un context în care prețurile din orașe precum Madrid și Mallorca sunt parțial impulsionate de un nou val de străini înstăriți din SUA, Mexic și Venezuela. Aceștia se alătură britanicilor, care au fost întotdeauna un pilon important al pieței imobiliare în anumite zone de coastă, dar care, în urma Brexitului, au devenit cetățeni din afacerea Uniunii Europene.