Italia dublează impozitul pe veniturile realizate în străinătate de persoanele bogate

Guvernul din Italia a aprobat un decret care dublează impozitul unic aplicat veniturilor realizate în străinătate de persoanele bogate care își transferă reședința fiscală în Italia, de la 100.000 la 200.000 de euro pe an, transmite Reuters.

Această măsură, inițiată în 2017, avea scopul de a atrage oameni bogați în Italia pentru a aduce beneficii economiei, însă recent, Italia s-a poziționat împotriva concurenței fiscale între țări pentru a favoriza persoanele bogate.

Decizia de a dubla taxa se va aplica doar persoanelor care optează pentru acest regim în viitor. Cei care și-au mutat deja domiciliul fiscal în Italia vor continua să plătească impozitul de 100.000 de euro pe an. Un exemplu notabil al schemei este starul portughez de fotbal Cristiano Ronaldo, care și-a mutat reședința fiscală în Italia între 2018 și 2021, pe durata contractului cu Juventus.

Ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a subliniat că Italia se opune favorurilor fiscale pentru cei bogați și că această decizie contribuie la consolidarea finanțelor publice ale țării, având în vedere pregătirea unui buget pentru 2025 care să reducă deficitul fiscal.

De asemenea, UE a criticat regimul fiscal pentru persoanele cu averi nete ridicate din Italia și Grecia, considerându-l nedrept și dăunător pentru conturile statului.

Potrivit lui Giorgetti, aproximativ 1.186 de contribuabili au beneficiat de taxa unică, iar instanța de audit din Italia a estimat că între 2018 și 2022, taxele plătite în cadrul schemei s-au ridicat la 254 de milioane de euro.

italia
Sursă: Dreamstime

Profiturile bancare nu vor fi impozitate suplimentar

Pe de altă parte, guvernul italian nu intenționează să impună impozite suplimentare pe profiturile băncilor, a mai precizat ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti. Declarația vine în încercarea de a pune capăt speculațiilor din presă cu privire la noi impozite pentru bănci și alte companii.

„Băncile, ca și alte entități profitabile, vor fi chemate să contribuie la finanțele publice la fel ca toți rezidenții”, a spus el.

„Nu va exista niciun impozit pe profiturile bancare ‘suplimentare’. Dar impozite [obișnuite] pe profiturile băncilor? Da”, a adăugat el.

Săptămâna trecută, speculațiile din presă au semănat din nou incertitudine în rândul investitorilor, punând sub presiune acțiunile băncilor și determinând directorii de top ai băncilor să declare că sectorul plătește suficiente impozite în cadrul regimului actual.

Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia, a declarat că, atunci când va publica luna aceasta rezultatele din primul semestru, plățile sale fiscale pentru această perioadă se vor ridica la 3,1 miliarde de euro, cu 500 de milioane de euro mai mult decât cu un an înainte, datorită beneficiilor ratelor mai mari.