Aceste măsuri pentru startup-uri sunt prevăzute într-un proiect legislativ care urmărește îmbunătățirea ecosistemului antreprenorial și stimularea creșterii economice, prin introducerea unor scutiri de impozit.

Startup-urile ar putea beneficia de scutiri de impozit

Proiectul propune reducerea poverii fiscale pentru startup-urile care atrag finanțări externe, evidențiindu-se faptul că acestea au un potențial semnificativ de inovare și dezvoltare. Scopul declarat al măsurilor este de a crea un mediu competitiv și atractiv pentru investitori, încurajând astfel fluxul de capital către afacerile emergente din România.

Măsurile fiscale incluse în proiect prevăd următoarele beneficii pentru angajații startup-urilor eligibile:

  • Scutirea integrală de la plata impozitului pe venit (10%).
  • Reducerea contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS) de la 10% la 5%.
  • Reducerea contribuției la asigurările sociale (CAS) de la 25% la 20%.
bani lei bancnote taxe impozite bancnote false
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Pentru a fi eligibile, startup-urile trebuie să respecte câteva condiții

Aceste facilități urmează să fie aplicabile până la îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții:

  • Startup-ul depășește 50 de angajați.
  • Au trecut doi ani de la acordarea beneficiului fiscal inițial.

Pentru a fi eligibile, startup-urile trebuie să respecte câteva condiții. Cel puțin 80% din finanțare trebuie să provină din surse externe, precum fonduri de investiții, business angels sau capital de risc, iar restul de 20% poate proveni din alte surse, cu excepția aportului propriu de capital. De asemenea, societățile trebuie să aibă o vechime minimă de un an.

Aceste măsuri sunt concepute pentru a transmite un semnal pozitiv către investitori

Inițiatorii proiectului au oferit mai multe explicații.

„Aceste facilități vizează reducerea poverii fiscale pentru startup-urile care atrag finanțare externă și demonstrează potențial de inovare și creștere, contribuind astfel la crearea unui mediu mai competitiv și atractiv pentru investitori. De asemenea, această măsura este menită să transmită un semnal puternic și investitorilor, arătând că România susține proactiv inițiativele de afaceri emergente și le oferă un mediu fiscal prietenos, ceea cc poate atrage capitaluri noi și valoroase pentru piața românească”, sunt argumentele invocate în sprijinul măsurii.

Propunerea legislativă subliniază că aceste măsuri sunt concepute pentru a transmite un semnal pozitiv către investitori, demonstrând că România sprijină activ dezvoltarea startup-urilor. Astfel, inițiativa ar putea atrage capitaluri noi, contribuind la dinamizarea pieței și crearea unui mediu fiscal mai prietenos pentru afacerile emergente.