Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunțe impozite de 70% pe anumite averi. Autoritatea a subliniat într-un comunicat că, în momentul de față, cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror sursă nu a fost identificată este de 16%.
ANAF a anunțat mai multe schimbări
Aceasta este doar cu 6% mai mult decât cota standard impusă contribuabililor corecți. Astfel, nu este de natură a conduce la „echitatea impunerii și conformarea voluntară”, potrivit autorității.
Noile schimbări vor intra în vigoare de la 1 iulie.
„Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor. În prezent, cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror sursă nu a fost identificată este de 16%, doar cu 6% mai mult decât cota standard impusă contribuabililor corecți, fapt care nu este de natură a conduce la echitatea impunerii și conformarea voluntară.
Sancționarea activităților neînregistrate fiscal conform legii contribuie la protejarea mediului de afaceri onest, de interferențele din zona evaziunii fiscale. Ca urmare, până la data intrării în vigoare a noilor prevederi legale (1 iulie 2024), în vederea conformării, contribuabilii au oportunitatea de a-și declara veniturile și de a-și plăti obligațiile fiscale aferente acestora, evitând situația încadrării acestora în categoria de risc fiscal, cu consecința impunerii cu o cotă de impozitare majorată și a obligațiilor fiscale accesorii aferente acestora”, a informat ANAF.
Veniturile supuse impozitului pe venit includ următoarele categorii
Potrivit articolului 61 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, împreună cu modificările și completările ulterioare, veniturile supuse impozitului pe venit includ:
- a) venituri din activități independente, definite conform art. 67;
- b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite potrivit art.70;
- c) venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76;
- d) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;
- e) venituri din investiții, definite conform art. 91;
- f) venituri din pensii, definite conform art. 99;
- g) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;
- h) venituri din premii și din jocuri de noroc, definite conform art. 108;
- i) venituri din transferul proprietăților imobiliare, definite conform art. 111;
- j) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117.
ANAF a transmis că „în cadrul fiecărei categorii de venituri, sunt prevăzute obligațiile declarative ale veniturilor impozabile. Astfel, cum este prevăzut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie, făcând excepție cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul IV”.