Pensiile sub 3.000 de lei ar putea scăpa de impozitare
Pensiile sub 3.000 de lei ar putea scăpa de impozitare. Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a vorbit, joi seară, despre eliminarea impozitării pensiilor sub 3.000 de lei. În urma declarației premierului României, Marcel Ciolacu, care, inițial, a fost de acord cu exonerarea de impozit a pensiilor mai mici de 3.000 de lei, acesta și-a schimbat mai târziu părerea și a decis să amâne discuția despre acest subiect până în luna aprilie. Adrian Câciu, a comentat, însă, această inițiativă în timpul unei intervenții TV.
Potrivit spuselor sale, s-a cerut o analiză de la Ministerul de Finanțe pentru a evalua impactul. Această discuție a avut loc și în anul precedent, când era ministru al Finanțelor. Nu s-a luat decizia de a elimina impozitarea pensiilor din lipsă de date despre veniturile care să permită compensarea pierderilor generate de eliminarea acestui impozit. Deja suntem în luna februarie și se discută despre alte măsuri.
Echilibrul macro-economic ar putea fi afectat
Există deja o strategie fiscal-bugetară, precum și alte măsuri implementate, cum ar fi indexarea pensiilor și acordarea de vouchere. Aceste discuții creează speranțe, însă trebuie să existe resurse financiare disponibile la Ministerul de Finanțe pentru a nu afecta echilibrul macro-economic.
Adrian Câciu este de acord cu eliminarea impozitului pe pensii, dacă există resurse financiare disponibile. Înainte de a discuta despre această măsură, cei care o propun ar trebui să recunoască și să explice motivele care au condus la introducerea impozitului pe pensii. Din punctul lui de vedere, politicienii ar trebui să fie sinceri și să recunoască eventualele greșeli din trecut.
„S-a cerut o analiză de la Ministerul de Finanțe cu privire la impact. Această discuție a fost și anul trecut, când eram ministru de Finanțe și am spus că nu facem acest pas pentru că nu aveam elementele de venituri care să ne permită înlocuirea lipsei de venituri din acest impozit. Suntem deja în februarie, noi discutăm deja de noi măsuri. Avem o strategie fiscal-bugetară, avem o serie de măsuri, avem indexarea pensiilor pe care deja am realizat-o, avem vouchere.
Pur și simplu creăm speranțe. Nu e nicio problemă. Dacă sunt resurse financiare și dacă la Ministerul de Finanțe se găsesc resurse financiare de așa manieră încât ceea ce am putut să echilibrăm macro-economic să nu distrugem în două luni, cred că toată lumea este de acord să facem acest pas.
Eu sunt total de acord. Cred că înainte de a discuta despre această măsură benefică pentru pensionari, ar trebui să recunoască cei care o propun cine a pus impozit pe pensii. Ar trebui să spună de ce a fost România forțată sau au achiesat la o decizie de genul acesta, de a pune impozit pe pensii în 2010, după ce CCR a spus că nu pot tăia pensiile. Eu cred că politicienii trebuie să fie sinceri și să spună: am și greșit, am și făcut”, a explicat ministru Investițiilor și Fondurilor Europene într-o intervenție TV.
În prezent, există o mare nedumerire printre cetățenii români în legătură cu necesitatea plății impozitului pe pensii, mai ales după ani întregi de muncă și contribuții la stat sub formă de taxe și impozite.