Ministrul Muncii analizează scenariul adoptării impozitului zero pentru familiile cu salariul minim

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit, vineri, noi informații despre scenariul introducerii impozitului zero pe venit pentru familiile cu salariul minim pe economie.

Ministrul Muncii a anunțat că se examinează posibilitatea aplicării unei scutiri de impozit. Potrivit oficialului, prevederea s-ar putea aplica familiilor cu venituri la nivelul salariului minim pe economie. O decizie în acest sens urmează să fie luată după finalizarea analizei.

Întrebată despre posibilitatea implementării impozitului zero pentru familiile cu venituri minime, Simona Bucura Oprescu, șefa de la Ministerul Muncii, a precizat, astăzi, 9 februarie, la Constanța că ministerul analizează acest scenariu. Mai multe informații vor fi oferite publicului atunci când se va ajunge la o concluzie.

„Sigur, solidaritatea pentru noi, ca întotdeauna, este foarte importantă, iar familiile cu venituri mici, cu atât mai mult.

În acest moment, aşa cum domnul premier ne-a trasat la Ministerul Muncii, facem o analiză în sensul acesta, iar în momentul când vom avea soluţia gata, vă vom anunţa”, explicat Simona Bucura Oprescu.

În cursul zilei de vineri, premierul Marcel Ciolacu s-a deplasat la Şantierul Naval Constanţa, însoțit de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. La finalul vizitei, au fost oferite declarații de presă.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Marcel Ciolacu a promis, miercuri, scăderea impozitării

Miercuri, la Mioveni, premierul Marcel Ciolacu, care deține și funcția de președinte al PSD, a subliniat că familiilor cu un singur copil și venituri reprezentate de două salarii minime pe economie le este dificil să facă față cheltuielilor zilnice.

În acest context, el a accentuat necesitatea de a reduce impozitarea pentru veniturile minime. Premierul consideră că situația trebuie echilibrată pentru a nu se ajunge la deficit uriaș și la numeroase „disfuncţii în sistemul macroeconomic”

„Este evident că dacă sunt două salarii minime pe economie e foarte greu să te descurci cu un copil. De aceea, trebuie lucrat, în primul şi în primul rând, prin scăderea impozitării la veniturile minime.

Dacă se întâmplă acest lucru: să ai într-o familie două venituri minime, acela e pragul, să considerăm pragul cel mai jos de venituri. Şi ca să nu se întâmple acest lucru (…) trebuie să echilibrăm cumva.

Dacă dezechilibrăm tot timpul, vom ajunge la un deficit imens şi la disfuncţii în sistemul macroeconomic”, a spus Ciolacu.

Potrivit unor statistici USR, România:

  1. Este pe primul loc în Europa la impozitarea muncii pe salariul minim.
  2. Se clasează pe locul 3 în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de inactivitate.
  3. Se află pe locul 4 în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de participare la forța de muncă.
  4. Ocupă prima poziție în Uniunea Europeană în ceea ce privește sărăcia în muncă.

Astfel, din salariul unui român, statul percepe 10% impozit pe venit, 25% CAS și 10% CASS. După aplicarea deducerilor personale, în cazul unui salariu minim, procentul total reținut de stat ajunge la 41% din salariu.