România ar putea avea un impozit progresiv după ce țara noastră își va termina restanța de a digitaliza ANAF. Această afirmație a fost făcută de premierul Marcel Ciolacu. El a răspuns, astfel, unei întrebări legate de momentul în care țara noastră ar urma să aibă un impozit progresiv.
„În primul rând, după ce își termină România, statul român, restanța de a digitaliza ANAF. Pe urmă vor exista discuții în cadrul reformei fiscale dacă se trece sau se revine la o adevărată taxă unică, dar care să fie unică de această dată, fără excepții, sau se va merge către o impozitare progresivă”, a spus șeful Guvernului.
Marcel Ciolacu susține un impozit progresiv
Premierul s-a declarat unul dintre susținătorii unui impozit progresiv.
El a vorbit și despre faptul că banii de la Uniunea Europeană pot fi în pericol. Premierul a arătat că „pericolul cel mai mare a fost să plătim o amendă de 0,5 din PIB”. Acest lucru este legat de faptul că ar exista posibilitatea să nu respectăm acordul asumat de stat de 4,4% în ceea ce privește deficitul.
„Acest lucru este depășit total după discuțiile avute (…), deci din punctul meu de vedere ne îndreptăm către normalitate și e bine să ne concentrăm ce avem fiecare de făcut”, a comentat liderul PSD.
Digitalizarea ANAF este o prioritate națională
Marcel Ciolacu a menționat că digitalizarea ANAF este o prioritate națională. El a menționat că toate instituţiile statului cu atribuţii în domeniu- au ca prioritate stabilirea de măsuri speciale pentru combaterea evaziunii şi pentru creşterea colectării veniturilor bugetare. Marcel Ciolacu a făcut trimitere, în acest sens, la Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor și ANAF.
„Totodată, prin proiectul de lege asupra căruia ne-am angajat răspunderea în faţa Parlamentului vom crea cadrul legal pentru ca ministerele să se reorganizeze prin desfiinţarea sau comasarea autorităţilor din subordine”, a declarat liderul PSD.
Premierul e convins că nu va fi nevoie de noi taxe
El a mai dat și alte detalii după întâlnirea cu FMI. Marcel Ciolacu a spus că este convins că nu va fi nevoie de noi taxe.
„Dacă ne ținem de planul pe care deja l-am pornit, nu cred că vor trebui alte măsuri”, spune premierul.
Acesta a menționat că a avut o discuție cu FMI. Ciolacu a explicat programul pe termen scurt și lung. Premierul a cerut să sublinieze că nu trebuie confundată reforma fiscală cu măsurile luate.
„Au fost bucuroși că am pornit prin aceste măsuri și am creat cadrul general pentru a crea reforme și, cu adevărat, trebuie să fim atenți și pe aceast sfârșit de an și anul viitor, astfel încât cheltuielile să nu fie scăpate de sub control, cum s-a mai întâmplat. (…)”, a spus premierul.
Șeful Guvernului crede că lucrurile vor fi sustenabile
Marcel Ciolacu a spus că este convins că nu va fi nevoie de noi taxe. El a arătat că luna septembrie nu e o lună fantastică pentru colectare.
„Am anunțat suficient apocalipsa ca să o mai anunțăm în continuare, pentru că ea nu a venit. În acest moment, dacă ne ținem de ceea ce am promis și vom continua și cu reorganizarea în ministere, lucrurile vor fi sustenabile”, a comentat Ciolacu.