Impozit progresiv în România. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că pe tema impozitului progresiv trebuie să existe o dezbatere cu mediul de afaceri și societatea civilă. Potrivit acestuia, nu ar trebui să fie o decizie politică.
Impozit progresiv în România. Nicolae Ciucă: Este nevoie de o dezbatere pe această temă
Impozit progresiv în România. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri, pe data de 24 noiembrie, că pe tema impozitului progresiv trebuie să existe o dezbatere cu mediul de afaceri şi societatea civilă. Acesta a adăugat că nu ar trebui să fie o decizie politică.
”PNL, în momentul de faţă, nu susţine niciun fel de taxă pentru anul 2024, iar pe impozitul progresiv trebuie să existe o dezbatere nu doar la nivelul decizie politice, ci una împreună cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, astfel încât să găsim o formulă care să aducă modificările la Codul Fiscal”, a declarat el la Timișoara.
Nicolae Ciucă a precizat, totodată, că în PNRR sunt prevăzute modificări ale Codului Fiscal.
Potrivit liderului liberal, ”modificări la Codul Fiscal sunt cuprinse în jaloanele din PNRR, pentru că el va produce efecte pe termen mediu şi lung. Nu vorbim de un cod fiscal care să fie modificat în fiecare an”.
Taxele nu vor crește în 2024
Nicolae Ciucă a declarat, de asemenea, că în anul 2024 nu vor fi exista creșteri de taxe. El a precizată că este un angajament ferm al PNL, discutat și asumat în colaborare cu premierul Marcel Ciolacu.
În acest context, Ciucă a subliniat importanța menținerii unei linii constante în politica fiscală, mai ales că unele măsuri recent adoptate urmează să intre în vigoare la începutul anului viitor.
„Nu poate să îşi permită să se întoarcă să vorbească cu mediul de afaceri după ce acum două luni de zile s-au luat nişte măsuri, unele dintre ele nici nu au intrat în aplicare, urmează ca de la 1 ianuarie să producă efecte, şi să ne trezim undeva la mijlocul anului că venim cu alte măsuri fiscale. Nu!
Trebuie să ne chibzuim bugetul foarte bine de acum şi să ne creăm o rezervă, prin reducerea cheltuielilor bugetare, astfel încât să lăsăm mediul de afaceri să producă, mediul de afaceri este cel care astăzi alimentează cu venituri bugetul de stat, trebuie să spunem oamenilor realitatea”, a afirmat Ciucă la Digi 24.
Veniturile la buget, supraevaluate
De asemenea, Nicolae Ciucă a abordat și problema supraevaluării veniturilor la buget pentru anul în curs. El a descris situația ca fiind rezultatul unui optimism excesiv din partea Ministerului de Finanțe.
El a accentuat nevoia ca un ministru de Finanțe să fie nu doar un bun chibzuitor, dar și extrem de realist, pentru a evita astfel de erori.
Liberalul a subliniat că una dintre „liniile roșii” ale PNL este menținerea cotelor actuale de impozitare și a TVA. El a explicat că România nu este pregătită pentru o impozitare progresivă, din lipsa suportului tehnic necesar pentru a cumula toate veniturile la nivelul companiilor și persoanelor fizice.
În privința viitorului sistemului fiscal, Nicolae Ciucă a confirmat că abordarea actuală va fi menținută și după anul 2024. Mai multe puteți citi aici.