Un miliard USD? Nu cumva s-a gresit suma? Iata intrebari care au stat pe buzele tuturor celor care au citit stirea. Cifra nu este gresita si pare foarte mare, daca e sa o comparam cu totalul pietei romanesti de PC-uri, care in 2001 a fost de 180 milioane USD. „A limita acordarea facilitatilor doar la producatorii cu vanzari de peste un miliard USD e ca si cum statul ar acorda facilitati doar mamelor care nasc peste 500 de copii”, a comentat ironic Teo Paduraru, directorul Best Distribution.
„Pragul nu este ridicat in conditiile in care Romania isi doreste sa fie jucator pe pietele globale”, a afirmat Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Claudiu Lucaci, a spus ca Guvernul poarta discutii cu mai multi producatori straini de hardware. Insa nici Guvernul, nici MCTI nu au pronuntat nici un nume.
Se pare, totusi, ca aceasta hotarare de guvern isi gaseste un sens, intrucat, de curand, un mare producator de hardware se afla in proceduri de inchidere a facilitatilor din Irlanda, intrucat mana de lucru a devenit prea costisitoare. Precizam ca atat Gateway, cat si IBM se afla in aceasta situatie. Cum producatorul vrea sa-si mute punctul de asamblare in partea estica a continentului, unde mana de lucru este calificata si ieftina, Romania se afla in competitie directa cu Ungaria. Singurul avantaj pe care il are Romania fata de Ungaria consta in nivelul de salarizare mai scazut. In rest, toate avantajele par a fi de partea Ungariei: stabilitate legislativa, sistem birocratic eficient si experienta in relatia cu investitorii.
Pentru ca o companie IT sa realizeze vanzari totale de un miliard USD are nevoie de aproximativ 20.000 angajati, tinand cont de faptul ca productivitatea maxima/angajat in industrie este de 50.000 USD, dupa cum declara Matei Paun, partener la Quantum Consulting. Doar cu 16.000 de oameni mai putin decat numara compania cu cel mai mare numar de angajati din Romania – SNP Petrom.
Din acest punct de vedere, daca Guvernul va reusi sa atraga investitorul strategic mult dorit, Romania ar putea rezolva, in buna parte, problema somajului. O asemenea investitie, care poate urca pana la cateva miliarde USD, in cazul producerii de inalta tehnologie (microprocesoare, de exemplu), are si alte avantaje: de pilda, banii castigati ar circula in economia romaneasca; Romania ar beneficia de know-how extern, cum s-a intamplat in cazul producatorilor de telefonie mobila si, nu in ultimul rand, s-ar crea un precedent de urmat pentru alti investitori.
Impozit zero pentru un gigant IT
13 iunie 2002, 12:00
Ultima modificare în 13 iunie 2002, 15:00
Un miliard USD? Nu cumva s-a gresit suma? Iata intrebari care au stat pe buzele tuturor celor care au citit stirea. Cifra nu este gresita si pare foarte mare, daca e sa o comparam cu totalul pietei romanesti de PC-uri, care in 2001 a fost de 180 milioane USD. "A limita acordarea facilitatilor doar la producatorii cu vanzari de peste un miliard USD e ca si cum statul ar acorda facilitati doar mamelor care nasc peste 500 de copii", a comentat ironic Teo Paduraru, directorul Best Distribution."Prag
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Cel mai bine este sa locuiesti la Londra
- Cladiri controlate de calculator
- Bursa inca mai are lozuri castigatoare
- 20 de milioane dolari pe elicoptere
- Vanzatorii de apartamente din Titan vor sa urce preturile
- In satele romanesti va ploua cu dolari
- Calatorului ii sade mai bine cu cecul
- Romancele s-au ingramadit in lumea afacerilor
- Mii de romani studiaza in America
- Apele minerale fierb la foc domol