Anunț teribil despre banii de pensii
Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) trage un semnal de alarmă cu privire la o posibilă ambiguitate legislativă din Codul Fiscal.
Această ambiguitate ar putea deschide calea impozitării progresive a câștigurilor de capital din fondurile de pensii private, începând cu 1 ianuarie 2024.
APAPR a emis un comunicat în care evidențiază că această interpretare eronată ar putea duce la o schimbare a regimului fiscal. Astfel, ar apărea cote progresive de 15% sau 20%, în detrimentul cotei actuale de 10%.
APAPR subliniază că această situație ar afecta negativ participanții la fondurile de pensii private și beneficiarii plăților. Reprezentanții spun că penalizarea este injustă.
Asociația a demarat un dialog instituțional cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Finanțelor Publice (MFP) pentru a clarifica această ambiguitate legislativă.
Apel public pentru modificare Codului Fiscal
Mai mult decât atât, APAPR face un apel public pentru modificarea Codului Fiscal prin Ordonanță de Urgență a Guvernului. APAPR solicită o diferențiere clară între:
- principiul contributiv care guvernează pensiile private și
- principiul necontributiv al pensiilor speciale
În esență, APAPR solicită menținerea cotei actuale de impozitare de 10%, în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%.
Reprezentanții Asociației subliniază că această clarificare legislativă are o miză semnificativă. Se are în vedere că plățile realizate de fondurile de pensii private sunt în creștere exponențială.
În comunicat, APAPR spune „Aplicarea acestor prevederi ar fi injust de penalizatoare pentru participanţii la fondurile de pensii private şi beneficiarii plăţilor (…) APAPR solicită, inclusiv public, modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului a Codului Fiscal (Art. 100 şi Art. 101) pentru a oglindi în mod corect diferenţa dintre principiul contributiv care guvernează prin excelenţă pensiile private şi cel necontributiv al pensiilor speciale”.
Plăți totale de peste 2,36 miliarde de lei
Toate fondurile de pensii au efectuat plăți în valoare totală de peste 2,36 miliarde de lei. Plățile s-au făcut către aproape 210.000 de beneficiari. Vorbim aici despre Pilonul I și Pilonul II.
APAPR avertizează că, în cazul impunerii progresive, această situație ar afecta direct sute de mii de români.
Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a mai spus că ritmul de creștere al plăților este estimat să continue și în anii următori.